Děsivé vzpomínky

Den, kdy se nám narodila dcera, byl neskutečný. Konečně jsem si ji po těch devíti měsících mohla pochovat. Z porodu a pobytu v porodnici mám ale smíšené pocity. Moc mě to mrzí. S přítelem jsem byla domluvená, že mě bude podporovat na sále. Před samotným porodem mi ale přišlo, že se vyděsil a změnil názor. Respektovala bych to. Mrzelo by mě to, ale místo něj bych si vzala k porodu mámu nebo jinou podporu. Měla jsem z toho strach a on stál celou dobu venku před nemocnicí a kouřil. Ležela jsem na sále a přiběhla ke mně sestřička, že se dostavila moje máma, jestli souhlasím s tím, aby ji ke mně pustila. Souhlasila jsem. Měla jsem radost, že to přítele napadlo. Máma rodila třikrát a pomohla by mi. Bohužel to byla matka přítele. To poslední, co bych chtěla zažít během porodu, je neupřímná podpora od tchyně. Mrzí mě, že jsem se neozvala. Měla jsem ji nechat odejít. Nebylo mi to vůbec příjemné. Bála jsem se, že kdybych opovrhovala přítelovou matkou, sbalil by se i on.

Tchyně všechno fotila, běhala kolem mně. Máme moje fotky ze všech úhlů, včetně mého rozkroku a prsou. Hrůza. Malou si pochovala jako první. Vyvolává to ve mně smutek. Sestřičky mi pak daly dcerku na hrudník, abych se s ní přivítala. Tchyně odešla a přítel k mému překvapení s ní. Zůstala jsem tam zase sama. Měli jsme si ten okamžik užívat spolu a on to vyměnil za cigarety.

Chvilka klidu

Klid jsem neměla ani během šestinedělí. Hned na začátku jsem rodině řekla, že budu potřebovat odpočívat. Chtěla jsem mít čas, abych se mohla s malou sehrát. Už do porodnice za mnou přítelova rodina chodila každý den. Musela jsem být na chodbě a ukazovat jim dceru. Přehazovali si ji jako bramboru. Nemohla jsem se ani posadit, protože mě bolela jizva po porodu. Nic z toho je nezajímalo. Přítel by mi neodpustil, kdybych jim návštěvy zatrhla. Překonala bych to, ale tchán chodil špinavý, opilý a smrděl pivem a kouřem. Zapíjel malou, ale mohl se trochu upravit. U druhého porodu si budu muset dupnout.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.