Rodinná pouta

Jsem s přítelem tři roky a máme tříměsíční holčičku. Z předešlého vztahu jsem si přivedla sedmiletou dceru. O nás tu ale vůbec nejde. Problémem je partnerova rodina. Před našim seznámením nebydlel sám, ale se svojí mámou a třemi sourozenci. Rok ke mně dojížděl, pak jsme se odhodlali k sestěhování. Pořídili jsme si dva psy a ani ne do roka jsem otěhotněla. Nemohli jsme dál žít v malé garsonce, bylo třeba najít něco většího. Pomocnou ruku nám podal přítelův otec. Má velký dům a je v něm sám. Problém je v tom, že skoro každý den tam chodí na návštěvu moje budoucí tchyně se svými dětmi. Jsou o hodně mladší než můj přítel. Nejstaršímu je patnáct let, prostřednímu čerstvých deset a nejmladšímu jen pět. Tráví u nás celé dny od rána do večera. Hodně mě to štve. Nemáme žádné soukromí, ale přítel s tím nic dělat nehodlá.

Dvojí metr

Ty děti jsou uječené a nevychované. Dělají u nás nepořádek, ruší nás, křičí a jsou jako neřízené střely. Mladší dcerka nemá klid, pořád ji budí. Je pak zbytečně mrzutá a pláče. I starší dcera má k nezvaným návštěvám výhrady. Děti se jí přehrabují v pokojíčku a ničí hračky, perou se o ně a dohadují se s ní. S přítelem není řeč. Nezajímá ho, že mi to není příjemné, nemáme klid na vlastní život a nemůžeme si odpočinout. Špatná jsem já. Při každé hádce mi předhodí, že bych měla být ráda za lidi kolem sebe, protože bych toho měla na bedrech dost, kdyby byl celé dny v práci. Nechápe to. Umím se o postarat o domácnost, o děti i o psy. Zvládala bych to levou zadní. Nesmím proti jeho rodince nic říct. Čím víc výhrad mám, tím víc jsem v jeho očích sobecká a nevděčná. Už si s tím nevím rady. Zkoušela jsem to po dobrém i po zlém, ale nic nefunguje. Prosila jsem ho, aby matce napsal, že nemá chodit, ale nikdy to neudělal. Při poslední hádce jsem byla tak naštvaná, že jsem mu vyhrožovala svým odchodem k mámě. Samozřejmě bych s sebou vzala i děti. Bylo mu to jedno. Jeho matka a sourozenci jsou mu milejší než já a děti.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.