Změna k lepšímu?

Může se člověk úplně změnit? Já myslím, že ne. Jen v sobě všechno to zlé potlačí a skryje, vždycky bude bestie. Můj manžel byl dřív ten nejhorší člověk, kterého jsem ve svém okolí měla. Táhl mě ke dnu, byly to pro nás zlé časy. Psychicky i fyzicky mě týral. Strkal do mě, naznačoval rány do břicha. Neublížil mi, ale chtěl, abych se ho bála. Nikam mě nepouštěl a hodně žárlil. Vadila mu i zpráva na Facebooku. Napsal mi známý, manžel se rozčílil a rozbil mi telefon. Vymýšlel si fiktivní příběhy. Lhal, manipuloval se mnou. Bohužel jsem neplánovaně otěhotněla. Bylo to to nejhorší načasování.

Od základů

Změnil se. Občas se sice hádáme, ale už nikdy nenaznačil ránu, stará se o mě i o malou, jezdíme na výlety, pomáhá mi doma, odevzdává mi všechny peníze, spoustu toho zařídí, chodíme na večeře a na koncerty, nosí mi květiny a sladkosti, masíruje mě. Je z něj skvělý manžel. Problém je v tom, že mu to nevěřím. Zlepšil se, ale pořád si myslím, že je to špatný člověk. Minulý týden si vzal v práci volno, aby mě šel zkontrolovat na setkání s kamarádkou. Ještě byl drzý a lhal mi, že se mu ten den udělalo zle. Četla jsem konverzaci s jeho kolegou. Manžel se mu několikrát zmínil, že dcera určitě není jeho. Každou návštěvu kavárny nebo restaurace mi zničí. Píše mi, že nechá malou doma samotnou, jestli se do pár minut nevrátím. Už se ani nesnažím a o nic ho nežádám. Radši dceru svěřím mámě.

Na jednu stranu u nás všechno dokonale klape, na druhou se trápím. Jsem po všech problémech, které mám v živé paměti, zmatená a smutná. Nevím, jestli s ním chci ještě být. Neumím rozeznat změnu a další manipulaci.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.