Dětství

Jsem ženatý, mám slušnou práci. Manželka je na mateřské dovolené. Máme spolu tři krásné a zdravé děti. Život nám ničí tchyně. Nad jejím chováním nám zůstává rozum stát. Se ženou jsem pět let žil na hromádce, pak jsme se konečně vzali a zařídili se podle svého. Před svatbou jsem ji navštěvoval u ní doma, kde žila se svou matkou a se sourozenci. Nevzpomínám na to rád. Byla to zaprášená domácnost. O všechno se se tam starala jenom nejstarší dcera (manželka). Ostatní na to kašlali a dělali jen nepořádek. Bylo nad manželčiny síly udržet tam uklizeno. Tchyně měla kočky a pouštěla je všude. Nečistila jim toaletu a nevyčesávala chlupy. Nebyla schopná uklidit na záchodě ani po sobě a všude po bytě bylo špinavé nádobí. Oloupala cibuli a nechala slupky na lince. Víc ji to nezajímalo. Jídlo si nosila do ložnice k televizi a talíře nechávala vedle postele. Po týdnu se dal pod nočním stolkem najít talíř s ohlodanými kostmi z kuřete. Žena na takovou domácnost přispívala pět tisíc korun měsíčně. Za to její matka kupovala jenom chleba a margarín a instantní polévky. U sebe v pokoji si schovávala sladkosti a něco málo zeleniny. Na tu nesměly děti ani pomyslet. Jsem rád, že jsem ženu dostal z tak toxického prostředí.

V současnosti žije tchyně sama. Všechny její děti se velmi brzy osamostatnily. Asi jí to nepřipadá divné, ale všem je jasné, co za tím stojí. Díky nám se z ní stala babička. Je to žena v letech, pracuje a má hezký příjem a vlastní byt. Měsíční náklady jsou téměř nulové. Místo toho, aby doma poklidila, chodí za zábavou do hospody. Zásadně nevytírá, všude jsou vrstvy prachu, nemyje nádobí a myslím, že ani nepere. Pořád si kupuje nové věci a ty špinavé hází do prázdné místnosti. Celým bytem se line odporný a čpavý smrad.

Neviditelné chyby

Dlouho jsme jí dávali naději. Mysleli jsme, že se změní kvůli vnoučatům. Nejezdíme tam na návštěvu. Jednou jsme se o to pokusili, ale řekla nám, že to nejde, protože by tam mohly děti něco chytit. Nechápal jsem to. Ona si ten nepořádek uvědomuje a nebojí se říct, že v bytě hrozí infekce. Většinou se sbalí a pravidelně před výplatou nebo před mateřskou přijede ona k nám. Sama se pozve na oběd a kolem poledne přešlapuje u dveří. Ta ženská se nestydí. Snažili jsme na to jít chytře, vařili jsme blafy a kupovali dorty, abychom zmařili její pokusy o dietu, ale marně. Vždycky všechno sní. Aby ne, když je to zadarmo. V bytě po ní zůstane jenom zvláštní zápach a nepořádek. Jednou jsme ji poslali do školky, aby vyzvedla děti. Byla z toho akorát ostuda. Tchyně rozhodně nevoní a je nám hanba jít s ní ven. Nenosí ponožky a nehty má špinavé a neostříhané. Dlouho jsem tak neupravenou a zanedbanou ženu neviděl. Po každé návštěvě musíme celou domácnost uklidit a vydezinfikovat.

Nabízí se otázka, proč s tchyní udržujeme styky. Chová se hezky k dětem. Zbytek prarodičů se drží v pozadí a o vnoučata nejeví zájem. Je to babička na zábavu a děti si ji oblíbily. Bohužel je nikdy nic nenaučí a příkladem v hygieně jim nepůjde. Nechci jí křivdit. Vzpomínám si na jednu narozeninovou oslavu. Pozvala nás na oběd. Přikázala nám, abychom si nechali boty a vymetla před námi úzkou cestičku do obývacího pokoje a k jídelnímu stolu. Naservírovala nám instantní polévku a čistou vodu. Nikdo to nechtěl. Děti jen protočily oči a my se vymluvili na plné žaludky. Není tam bezpečný pobyt a jídlo už vůbec ne. Je to tragédie.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.