Diskutujte: Za jak dlouhou dobu po odchodu z práce se dokážete od svých pracovních povinností oprostit? A jak je na tom váš partner?

Letošní dovolenou u moře, kterou Nořin přítel zaplatil v luxusním hotelu, si jeho přítelkyně vůbec neužila. "Pracoval už na letišti, celou cestu tam a po příjezdu do hotelu to jen pokračovalo. Nebyli jsme na místě ani minutu a už si ověřoval, jaký je signál, aby zůstal v kontaktu se svými kolegy i klienty," popisuje Nora nemilé překvapení, které ji čekalo. "Netušila jsem, že je to s ním tak složité. Ještě společně nežijeme, tak jsem si to v praxi ještě neověřila. Samozřejmě jsem si třeba o společných víkendech všimla, že hodně pracuje, ale že nedokáže vůbec vypnout ani během dovolené, to jsem tedy opravdu netušila. Kdybyste se ho zeptali na to, jaké mám plavky, určitě by nedokázal odpovědět. O našem sexuálním životě ani nemluvě. Neříkám, že se nedělo vůbec nic, ale zapnutý notebook přitom pořád blikal na nočním stolku."

Workholismus je skutečný termín pro psychickou poruchu, jeho léčení spadá do kompetence psychologů a psychiatrů. Na práci a pracovních povinnostech vzniká závislost podobné alkoholismu a podobně se i léčí - terapií a abstinencí. Jen se v tomto případě lidé nevzdávají skleničky, ale pracovních povinností. Existuje několik druhů workholiků - Nořin přítel patří mezi nejrozšířenější skupinu: "typ urputný". Pracuje neustále a za všech okolností, ať ho to baví nebo ne. Když nepracuje, trpí výčitkami svědomí a pocity, že se bez jeho účasti "něco" přihodí nebo pokazí. Práci se věnuje více než dvanáct hodin denně a pokud nemá všechno pod kontrolou, propadá nervozitě až panice.

I další znaky ukazují u Nořina přítele na diagnózu. "Hledala jsem si to na internetu a úplně jsem se vyděsila, jak to sedí," vypráví Nora. "Tak například opravdu není možné přimět Petra, aby hovořil o čemkoliv jiném než o práci. Je to jeho ústřední a jediné téma. Už mě to samozřejmě nebaví, poslouchat to pořád dokolečka - ať začnu o čem chci, vždycky stočí hovor na zaměstnání. Dokonce jsem ho začala podezírat, že si cíleně hledal přítelkyni v práci, aby byla "v obraze" a reagovala na jeho jediné téma k hovoru."

Nora si stěžuje, že si přítel bral notebook s sebou i na pláž. "Když se mu dostal do klávesnice písek, byl úplně jako vyšinutý. Hned jel do nejbližšího města a koupil si nový! Stál ho spoustu peněz. Když jsem ale po něm chtěla, jestli by se podíval se mnou na místní trh, dal mi jen peníze, abych si koupila, co chci. Takhle mě to ale vůbec netěšilo - přála bych si, aby se mnou zážitky sdílel. Bojím se ale, že to vůbec neumí." Také tento problém - neschopnost soustředit se na mimopracovní aktivity, je pro workholiky typická.

"Ještě na dovolené jsem se pokusila s Petrem promluvit," popisuje Nora. "Napřed vypadal, že vůbec netuší, o čem to mluvím. Brzy se ale hrozně rozčílil. Obvinil mě z toho, že jsem přece věděla, na jaké je pozici a co jsem si jako představovala, že se svou zodpovědností ve firmě může během dovolené udělat. Já ale dobře vím, že by ten týden u nás v práci všechno běželo i bez něj. Čelím hroznému zklamání a najednou si náš společný život neumím představit. Jedno vím ale jistě: Další takovou dovolenou už zažít nechci."