Před dvěma lety proběhl zajímavý průzkum vedený psychology z Wayne State University v Michiganu. Podle něho dvě třetiny mladých Američanů do 35 let měly nějakou zkušenost se "sexuální výpomocí" mezi přáteli. Odhaduje se, že také v Evropě (a tím pádem i České republice) tento trend stoupá.

Autorka studie Melissa A. Bisson i další odborníci však varují před riziky takového provizoria. Počítají mezi ně nestandardní chování vůči okolí. "Nebudete vysílat ty správné signály k potenciálně vhodným partnerům, pokud budete udržovat jen provozní sex s někým, koho ve skutečnosti nechcete."

Mohlo by vás zajímat: Varování - Z těchto důvodů sex raději neprovozujte!

Přidávají i varování před ztrátou sebevědomí nebo depresemi, a to zejména v případě, že tím řeší bolest z rozchodu s partnerem, na kterém vám záleželo. V neposlední řadě pak hrozí poškození přátelských vztahů.

"Když mi někdo tvrdil, že kamarádství mezi ženskou a chlapem neexistuje, smála jsem se," napsala nám do redakce čtenářka Nela. "Teď už se nesměju a místo toho se střídavě vztekám a brečím. Na krku mám teď už svého bývalého nejlepšího kamaráda Davida, který mi denně vyznává lásku a vůbec mu nedokážu vysvětlit, že to, co se mezi námi stalo nedávno večer, byl z mé strany jen jednorázový úlet. Kdybych mohla vzít všechno zpátky, udělalal bych to okamžitě."

Nela popisuje své přátelství s Davidem jako "záležitost, která trvá od základní školy". Společně jezdili na tábory, přátelily se jejich rodiny, zůstali si blízcí i v rámci okruhu přátel v dospělosti. "A navrch jsme se loni sešli v jedné firmě," dodává. Prožívali spolu oboustraně lásky i rozchody. "Netuším, proč se to najednou po mém krachu vztahu s Mirkem takhle zvrtlo. Zavolala jsem samozřejmě Davidovi - komu jinému - aby mi poskytl první pomoc na zlomené srdce. Šli jsme si sednout do hospůdky, ani jsme moc nepili, ale nálada se mi určitě zvedla."

Cestou domů David Nelu nečekaně políbil na schodech. "Ani nevím, proč jsme šli k němu. V tu chvíli mi to připadalo jako lákavé dobrodružství. Lhala bych, kdybych tvrdila, že mě nikdy nenapadlo, jaký je asi v posteli. Musím zpětně říct, že skvělý, ale zatímco ve mně nevzplála žádná jiskra, on blafnul jako pochodeň. A teď ani jeden nevíme, co s tím. Tedy já ano - ale nechci mu ublížit. Mezitím jsem se usmířila s Mirkem, dali jsme to znovu dohromady a Davida se nemůžu zbavit. Jen trnu, jestli ho nenapadne mému příteli něco vykládat o tom, že jsem se s ním vyspala hned první den rozchodu. Měla bych Davida poprosit o diskrétnost?"

Poraďte Nele v Diskusi, nebo se připojte s názorem ke komentářům na našem FB.