„Můj přítel se poslední dobou chová hodně divně. Mám pocit, že se mnou ani nechce být. Přes týden se vidíme málo, protože jsme od rána do večera v práci. A víkendy? Ty tráví u rodičů. Bohužel beze mě,“ píše Miriam (26).

Až 17 % lidí nesnáší víkendy

  • 90 % lidí přiznává, že víkendy tráví nejraději s partnerem a rodinou.
  • 5 % lidí je rádo, když má o víkendu klid a odpočne si ode všech – i od partnera.
  • Až 17 % lidí nesnáší víkendy! Mezi nimi jsou jak ti, co na ně partneři nemají čas, tak milenky, jejichž »drahé polovičky« tráví čas se svou rodinou.

Zatímco řada žen si stěžuje, že svého partnera v týdnu nevidí, protože pracuje daleko a domů přijíždí pouze na víkendy, existuje i druhá skupina, která řeší pravý opak. Partner tráví soboty a neděle mimo domov. Ne proto, že by pracoval a jinak to nešlo. Ale proto, že chce. Odjede za kamarády, na ryby, k rodičům nebo kamkoli, aby měl klid. Od partnerky i od dětí. „V sobotu ráno se sbalí a vrátí se až v neděli večer. Já mám víkendy volné, ráda bych jela s ním, ale nikdy mi to nenabídl. Když se ho na to zeptám, řekne mi, že pomáhá rodičům, že to potřebují. Co bude se mnou, je mu jedno. Přijde vám to normální?“ ptá se Miriam.

Pokud se oba partneři na trávení víkendů shodnou a nevadí jim, že si jdou každý vlastní cestou, je to v pořádku. Problém ale nastane v případě, že má každý zcela jinou představu, a to pořád. Zatímco partnerka chce chodit na společné výlety, partner se sbalí – a odjíždí k rodičům. Když se nedomluví, může to mít pro vztah vážné následky. Jde o tolik závažnou věc, že může vést až k rozchodu. „Tvrdí mi, že rodiče jsou staří, potřebují ho mnohem víc než já a musí jim oplatit, že se o něj starali. Jezdí k nim každý víkend a pracuje na domě. Štípe dřevo, dělá nejrůznější opravy, cokoli. Domů se vrací až v neděli pozdě večer. Nevolá mi a nezajímá se, co dělám já. S ničím mi nepomůže, na žádnou práci nesáhne. Všechno si musím řešit sama. U rodičů je ale v jednom kole,“ stěžuje si dál Miriam.

Jediným řešením, pokud vám nevyhovuje, jak partner tráví víkendy, je promluvit si. Na rovinu mu říct, že jste nespokojená a trápí vás to. Miriam hledá odpověď: „Aby třicetiletý chlap jezdil každý víkend ke své matce, mi v pořádku nepřijde. A zvlášť ne, když mě nechává doma. Už mě nemiluje nebo přeháním?“ Snažte se najít společný kompromis, který vás uspokojí oba. Navrhněte, že jednou pojedete s ním, na oplátku bude další víkend on věnovat vám. Nebo se domluvte, že u rodičů stráví jen jeden den a druhý pak s vámi. Vždycky je nějaká možnost, jak se domluvit. A když ne, je na čase zvážit, zda má takový vztah vůbec cenu.

Přijde vám normální trávit víkendy odděleně?