Diskutujte: Jaká pravidla v používání mobilního telefonu jste si pro sebe nastavili?

Julie patří do skupiny lidí, která se stále rozrůstá. Závislost na mobilních telefonech a dalších komunikačních možnostech (facebook, internet apod.) se šíří světem jako lavina. Odborníci už na problém upozorňují nejméně šest let.
Už v roce 2006 byl například v prestižním časopise British Medical Journal uveřejněn článek upozorňující na to, že populace teenagerů se sice vzdala do velké míry kouření, zároveň však prudce narostla závislost na mobilních telefonech.


Pětadvacetiletá PR manažerka Julie se do sítě závislosti zapletla především díky svému povolání, které vyžaduje prakticky neustále zůstat v kontaktu s klienty. „Doba je strašně těžká a tak si všech klientů i kontaktů musíme hodně hledět. Mám panický strach z toho, že by klient volal a já mu nezvedla telefon. Nevypínám ho ani po pracovní době, to vůbec nepřipadá v úvahu. Týká se to i noci. Přítel se kolikrát strašně zlobil, když mi zazvonil mobil třeba uprostřed milování a já se omluvila a vzala to. Sice ho trochu chápu, ale na druhou stranu mám pocit, že by on mohl víc rozumět tomu, že to je prostě moje práce.“


Podle psychologů má však dnes již bývalý Juliin přítel pravdu. Julie si především špatně nastavila hranice a její klienti toho jen využívají.
„Když jsem v prostorách, kde není signál, nedokážu myslet prakticky na nic jiného, než jestli mi náhodou někdo nevolá, zatímco nejsem dostupná,“ přiznává Julie, která nakonec chodí k psychologovi. „Původně jsem u něj na radu kamarádky skončila proto, že jsem se po rozchodu s Erikem nervově hroutila. Teď ale řešíme moji závislost na mobilu, kvůli které se mi soukromý život rozpadl,“ přiznává. Zároveň ale dodává, že terapie na ni nemá valného účinku. „Neustále kontroluji, jestli mi někdo nepsal nebo neposlal SMS. Vyrazit bez mobilu, to si vůbec nedokážu představit. Na noc jsem se alespoň naučila dát tichý režim, ale kdykoliv se probudím, stejně na mobil kouknu. Asi to bude ještě dlouhá cesta.“

Jak jste na tom se závislostí na mobilu vy? Přečtěte si, jaké příznaky by vás měly varovat. Pokud na vás sedí tři a více popsaných symptomů a nedokážete s nimi nic udělat, vyhledejte pomoc psychologa.

10 varovných příznaků:

  1. Velmi špatně snášíte, když se ocitnete mimo dosah signálu operátora. Vaše nervozita se stupňuje a parkticky nedokážete myslet na nic jiného.
  2. Opakovaně kontrolujete mobilní telefon, jestli vám nepřišla zpráva, email nebo nemáte nepřijatý hovor.
  3. Dostavuje se u vás zvláštní druh tísně, pokud vám delší dobu nikdo nezavolá nebo nenapíše zprávu.
  4. Prakticky neexistují situace, kdy byste telefon dobrovolně vypnuli, včetně sobot a nedělí. Dovolenou bez mobilního telefonu si nedovedete představit.
  5. Zvedáte telefon i uprostřed jídla, milování, koupání ve vaně apod. Jestliže to není honem možné, cítíte se neklidní?
  6. Pociťujete nervozitu nebo až paniku, pokud se vám mobilní telefon vybije a není možnost urychleně ho dobít?
  7. Je pro vás extrémně důležitý design a značka vašeho mobilního telefonu?
  8. Cítíte rozrušení, pokud na vaši SMS zprávu nepřijde ihned odpověď?
  9. Posuzujete podle mobilu ostatní?
  10. Nedokážete dlouhodobě zredukovat své výdaje za mobilní telefon, přestože si pokaždé opakujete, že tento měsíc už se to podaří?

Kafe.cz zjistilo: Podle průzkumů si 22 % dospělých a téměř polovina teenagerů bere mobil i do koupelny nebo na záchod