„Mám velmi dobrou kamarádku, nemáme žádné tajnosti. Zároveň pracuji s jejím manželem ve stejné firmě. Proto vím z obou stran, že měli vztahovou krizi, ale letní dovolená jejich vztah zachránila. To alespoň tvrdí kamarádka. Jenže já jsem nedávno zjistila pravý opak. Manžel ji totiž podvádí se svou kolegyní. Já je dokonce viděla přímo v kanceláři! A teď přemýšlím, zda jí to říct. Bojím se, aby si zlost nevylila na mně a vše se proti mně neobrátilo.“

Kafe.cz zjistilo:

  • 64 % mužů je alespoň jednou během manželství nevěrných.
  • Podle světových statistik je nevěrných 44 % zadaných mužů.
  • Pouze 12 % žen přiznává, že by bylo ochotných odpustit partnerovi nevěru.

„S kamarádkou si říkáme úplně všechno. I detaily z intimního života, které nikdo jiný neví. Jenže teď jsem v rozpacích. Mám jí to říct? Nebo je lepší mlčet a počkat, až na to přijde sama?“ ptá se Diana. Odpověď není jednoduchá. Pokud jí vše za tepla přinesete, může se stát, že se situace nakonec obrátí proti vám. Nejlepší obrana je totiž útok, a tak vás poté, co jí o nevěře partnera v dobré víře informujete, bude možná nenávidět. Neuvěří a bude si myslet, že jí chcete ublížit nebo rozbít vztah. Vůbec nezáleží na tom, že vy nic takového v úmyslu nemáte, naopak jí chcete pomoct. V první řadě se její zloba obrátí proti vám.

„Bojím se, že to dopadne stejně, jako se to stalo jedné naší známé. Myslela, že pomůže, když o nevěře podváděné řekne, ale dopadlo to jinak. Strhla se hádka, kamarádce druhá začala nadávat, křičela na ni, že lže, si to vymyslela a chce ji zničit. A pak přestala komunikovat. Nechci, aby se to samé stalo i nám,“ svěřuje se Diana.

Ani mlčet se nemusí vyplatit, zvláště pokud je hlavním důvodem obava, abyste vy nebyla ta špatná. Pokud totiž vše praskne a ona zjistí, že jste o všem věděla, aniž byste jí to řekla, může vám ztropit pořádnou scénu a naštvat se. „Bojím se, že pak uslyším, že je to moje vina, že kdybych jí to řekla hned, mohla vztah ještě zachránit nebo alespoň odejít s hlavou vztyčenou. Co mám teď dělat,“ ptá se Diana. Správně se rozhodnout je tedy pořádný oříšek. Záleží jen na vás a na povaze vaší kamarádky. Mlčení je někdy lepší, ale záleží na konkrétní situaci.

Jak nejlépe říct kamarádce, že ji partner podvádí:

  • Mezi čtyřma očima. Důležité je správné načasování. To, že ji partner podvádí, by se měla dozvědět v klidu a beze svědků. Jinak by reakce mohla být ještě horší. Mohla by se cítit ponížená, kdyby u vašeho rozhovoru byli svědci.
  • Diplomaticky. Zkuste ji na to nenápadně navést. Ať si sama ověří, co dělal její partner a jeho kolegyně tehdy a tehdy. Nebyli totiž v práci, ale v baru a u ní v bytě. Naveďte ji nenápadně, kde a na co se ptát. Lepší bude, když na vše přijde sama, než když na ni vybalíte, že si to partner s kolegyní rozdávají každý čtvrtek místo bowlingu.
  • Nepoučujte ji a dejte jí čas. Pokud se rozhodnete jí nepříjemnou novinu říct, udělejte to citlivě. Nepoučujte ji, jak byste se v té situaci zachovala vy, nechejte ji, ať vše promyslí sama. Názor řekněte jen, když se na něj zeptá. Dejte jí čas, aby si vše ověřila a se zprávou se vyrovnala.
  • Podpořte ji. Pokud jí vše řeknete, ujistěte ji, že se pokusíte ve všem maximálně pomoct. Může vám kdykoli zavolat a vy ji vyslechnete. Jste její kamarádka, a tak jste tu pro ni kdykoli. Na své trápení není sama.