Člověk by řekl, že tyto vzdělané a svého oboru znalé osoby budou vědět, o čem mluví. Nejnovější studie provedená v Kanadě ale tvrdí něco úplně jiného. A je to průzkum zřejmě dost důvěryhodný, zachycuje časové období pěti let a několik tisíc pacientů, kteří byli v této době „pro neupřesněné fyzické či psychické potíže“ ošetřeni ve stanicích první pomoci.

„Původně jsme předpokládali, že v souvislosti s měsíčními fázemi se bude měnit i počet těchto pacientů s neujasnitelnými diagnózami,“ říká vedoucí studie Genevieve Bellevillová. „To se však nestalo. Jediný statisticky podchytitelný fakt byl ten, že v průběhu poslední čtvrtiny růstu Měsíce mírně přibývalo osob se stavy úzkosti. Při samotném úplňku a v jeho nejbližším časovém okolí ovšem už zase bylo vše normální.“

Že by tedy definitivněpadly dohady, podle nichž „ouplné lůny svit“ budí neklid v rozháraných duších citlivých lidí, přináší více vražd i sebevražd a řadu dalších zlých činů? To kanadští vědci nekomentují.

Jen suše konstatují, že „v období úplňku panických atak, stavů úzkosti, sebevražedných sklonů, depresí ani jiných nebezpečných změn duševního stavu nepřibylo“. Tečka za krásnou legendou?