Pondělí 29. 11.

Bohoslužba za Karla IV.
Přímý přenos zádušní mše z kaple sv. Kříže na hradě Karlštejně. Každý rok od smrti Karla IV. se na Karlštejně koná ve výroční den jeho úmrtí – 29. listopadu – rekviem. Letos poprvé bude sloužit nový pražský arcibiskup Dominik Duka, 36. nástupce prvního arcibiskupa Arnošta z Pardubic.
ČT 2, 17:00 hodin

Neznámí hrdinové – pohnuté osudy
V dílu s názvem Legend Kazík se dozvíme něco více o Vladimíru Lorenzovi, který se narodil v roce 1925 a zemřel v roce 2010. Za druhé světové války se zapojil do odboje, v dubnu 1943 byl zatčen gestapem a krutě vyšetřován. Počátkem roku 1945 byl v Norimberku odsouzen k trestu smrti za přípravu velezrady a přechovávání zbraní. Smrti zázračně unikl a konce války se dočkal ve vězení v Litoměřicích. Lorenz se celý život zajímal o japonská bojová umění. Hned po válce se setkal se svým budoucím celoživotním učitelem, japonským profesorem Kitayamou. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl znovu zatčen a dva měsíce krutě vyšetřován komunistickými bezpečnostními složkami. Nepromluvil, a byl propuštěn. Celý život se věnoval svým milovaným bojovým uměním. Je zakladatelem aikida v Československu.
ČT 2, 20:55 hodin

Úterý 30. 11.

Slunce rošťáků
Francouzsko-italská krimi o čekaných i nečekaných komplikacích jedné odvážné loupeže.
Jean Gabin váhá, zda má přijmout nabídku od parťáka Roberta Stacka na poslední kšeft. Nakonec jde všechno jako za starých časů, ale podíl na lupu chce i drogový dealer...
ČT 2, 20:00 hodin

Mučedníci lásky
Tři poetické hříčky ze 60. let o nešťastně zamilovaných: Pokušení manipulanta, Nastěnčiny sny a Dobrodružství sirotka Rudolfa, které režíroval Jan Němec. Vedle dalších herců uvidíme i zpěváky Martu Kubišovou či Karla Gota.
CS Film, 20:00 hodin

Středa 1. 12.

Píseň pro Rudolfa III. (4/8)
Albrecht z Valdštejna. Muzikálový seriál o životě a snění řezníka Rudolfa a jeho rodiny z roku 1967, kde účinkují mnohé populární pěvecké hvězdy té doby.
ČT 1, 10:50 hodin

Silnější než strach
Kriminální film z roku 1978 s Rudolfem Hrušínským a Zdeňkem Řehořem v hlavních rolích představuje ve třech povídkách statečné a čestné komunisty jako věrozvěsty šťastnějších zítřků. První příběh se odehrává na sklonku německé okupace, kdy je odbojář zatčen při převážení letáků. Druhý se odehrává v 50. letech při společném ustájení dobytka. Závěrečná epizoda vypráví o lékaři terorizovaném prchajícími zločinci.
CS Film, 16:00 hodin

Příběhy slavných: Marie Rosůlková
Fenomén Maryčka. Herečka, která se dožila 952 let a vstoupila do srdcí diváků především jako roztomilá babička, v mnoha ukázkách a vzpomínkách K. Fialové, J. Adamové, L. Švormové, N. Jiránkové, V. Preisse, V. Postráneckého a dalších. Dokument J. Rásochy
ČT 1, 21:00 hodin

Čtvrtek 2. 12.

Možná bude sněžit (A Chance of Snow)
Americké televizní drama o krachu jednoho manželství, naději a ničivé vánici, která kupodivu některým pomohla. Na Vánoce chce Maddie s dcerkami navždy odletět k matce na Floridu. Manžel Matt jí totiž byl nevěrný. Cítí se podvedena, a proto se manželé dohodnou na rozvodu. Ještě předtím, než však podají oficiální žádost o rozvod, setkají se se starými manželi, kteří spolu žijí šťastně už padesát let. Jejich manželství však prošlo také nejrůznějšími krizemi. Společný rozhovor nakonec přivede Maddie a Matta k tomu, že se pokusí začít znovu...
TV Nova, 9:30 hodin

Vánoční koncert Karla Gotta
Opakování koncertu z roku 1990 z pražské Lucerny. Spoluúčinkují: J. Valášková, K. Hála, J. Zelenková, R. Rokl, S. Popovičová, orchestr a sbor K. Gotta.
ČT 1, 10:50 hodin

Top Star Ladislav Smoljak
Jaká byla cesta jaderného fyzika a matematika Ladislava Smoljaka na režisérskou stoličku kultovních filmů Vrchní, prchni! či Kulový blesk? Kde se seznámil se Zdeňkem Svěrákem, a za jakých okolností vznikly jejich první scénáře k filmům Jáchyme, hoď ho do stroje! a Marečku, podejte mi pero!? Jak vznikl nápad stvořit fiktivního českého myslitele Járu Cimrmana? Třikrát ženatý otec čtyř dětí ovlivnil nejen český film, ale i hudbu. Byl to on, kdo za svého působení v časopise Mladý svět vymyslel anketu Zlatý slavík. Na Ladislava Smoljaka vzpomínají rodina, kamarádi a kolegové.
Prima, 20:00 hodin

Pátek 3. 12.

Poslední vlak
Československý film z roku 1982, kde hraje v hlavní roli nedávno zesnulý Vladimír Dlouhý. Mladík z chudé proletářské rodiny úspěšně vystuduje vysokou školu, seznámí se s dívkou vyrostlou v dětském domově – a své okolí, chamtivé příbuzné i kamaráda z bohaté měšťácké rodiny, překvapí odmítnutím jakýchkoli výhod. Pravidelně jezdí za svými rodiči, aby jim pomáhal se stavbou domku, snaží se za všech okolností jednat čestně. I když je příběh zasazen do 50. let, jejich odraz je zcela neznatelný. Tvůrci upřednostňují plochou moralitu o mladém muži, jenž za své přijal ideály nové komunistické inteligence.
CS Film, 16:00 hodin

Doly krále Šalamouina
Dobrodružný dvoudílný film z roku 2004, kde se objevil před svou smrtí Patrick Swayze, známý stále nejvíce z Hříšného tance. Dobrodružný příběh záchranné výpravy do nitra Afriky a pátrání po bájném pokladu, natočený na motivy slavného románu H. R. Haggarda. Nikdo z těch, kteří se rozhodli hledat legendární hrobku krále Šalomouna, se nevrátili. Říká se, že kdo ji objeví, stane se nejbohatším, ale možná také nejproklatějším člověkem na Zemi. Bude jím i věhlasný lovec Alain Quatermain?
Nova Cinema, 16:05 (1. díl) + 17.45 (2. díl)

ČT Live – Rangers – Plavci
Záznam letošního koncertu ke 45. výročí trvání populární country skupiny z Divadla Hybernia v Praze.
ČT 2, 21:25

Náš dědek Josef
Komedie z roku 1977 s Bohušem Záhorským v hlavní roli vypráví o radostech i strastech lidí na Moravě, kde se všichni nakonec rádi sejdou u vína a zavzpomínají na veselé historky. Příběh filmu je situován do moravské vsi vinařského kraje počátku 50. let, vrací se však i do starších životních období hlavního hrdiny. Osu filmu tvoří devět na sebe volně navazujících příběhů.
TV Barrandov, 21:55 hodin

Sobota 4. 12.

Nils Holgersson
Klasický švédský příběh podle spisovatelky Selmy Lagerlöf se už od roku 1906 těší přízni velkých i malých. V roce 1981 pakl vznikl podle knih kreslený švédsko-japonský seriál o malém zlém chlapci, který se díky kouzlu proměnil v trpaslíčka a na zádech velké divoké husy obletěl kus světa, a zažil mnoho neuvěřitelných dobrodružství a získal dobré srdce.
ČT 1, 8:05 hodin

Vánoce v Cesmínově (Christmas Town)
Liz McCannová je svobodná matka desetiletého Masona a úspěšná obchodnice s nemovitostmi. Stejně jako kdysi její otec Jack Travers je typická workoholička a nezbývá jí téměř žádný čas, který by mohla strávit s Masonem, což chlapec těžce nese. Navzdory její nechuti k vánočním svátkům se Masonovi podaří přemluvit ji k návštěvě dědečka Jacka, který se nedávno přestěhoval do malého městečka Cesmínov (Hollyville), které ani není na mapě. Zde Liz zjistí, že její otec, dřív zámožný bankéř, pracuje jako kuchař v místním bistru...
TV Nova, 10:20 hodin

StarDance IV...když hvězdy tančí
Velkolepá taneční show. Přímým přenosem provázejí Tereza Kostková a Marek Eben. Zbývající čtyři soutěžní páry se předvedou v tancích, ve kterých jste je doposud neviděli. Budou tančit jak latinskoamerický, tak standardní tanec. Vše za doprovodu Moondance Orchestra M. Kumžáka a excelentních zpěváků.
ČT 1, 20:00 hodin

Pozor, vizita!
Český psychologický film se odehrává v roce 1960 na infekčním oddělení jedné nemocnice, kde je jako bacilonosič břišního tyfu izolován starý Prepsl (v podání Rudolfa Hrušínského), tulák bez rodiny, světoběžník s osobitou etikou a pojetím svobody. Právě on je středem veškerého dění, dominantní postavou příběhu.
TV Barrandov, 21:10

Neděle 5. 12.

Sherlock Holmes v New Yorku (Sherlock Holmes in New York)
Sherlock Holmes je zamilovaný, musí však vyřešit loupež v bance a najít svou vyvolenou. Sherlocka Holmese hraje neodolatelně Roger Moore, dr. Watsona pak slavný John Huston.
Prima, 00:55 hodin

Babička
Adaptace románu z roku 1940 s Terezií Brzkovou o prosté venkovské ženě, která nezapomenutelně vkročila do života rodiny své dcery i lidí z okolí. Získá si úctu všech, umí naslouchat, má pochopení a hlavně rozumí bolestem srdce i duše. To ji sblíží s komtesou i kněžnou, venkovskou dívkou Kristou, bláznivou Viktorkou a hlavně s její vnímavou vnučkou Barunkou.
CS Film, 12:00 hodin

Evženie Grandetová
Televizní drama podle románu Honoré de Balzaca. Evženie, dcera bohatého vinaře Grandeta, právě slaví své 23. narozeniny, když z Paříže přijíždí její bratránek Karel. Svým šarmem okamžitě mladou dívku okouzlí. Do příběhu zasahuje tragedie. Karlův otec se zastřelil, úpadek na burze zapříčinil jeho bankrot. Ačkoli by bohatý Grandet mohl Karlovi pomoci, je příliš lakomý a odmítá. Evženie podléhá lásce a věnuje mladíkovi všechny své úspory, dostává za to slib manželství. Bratránek Karel odjíží do ciziny. Po letech se osudy Evženie a Karla rozplétají... V režii Věry Jordánové hrají Blanka Bohdanová, Ota Sklenčka, Rudolf Jelínek a další.
ČT 2, 12:00 hodin

Vánice
Dobrodružné drama z roku 1962. Zimní Krkonoše skýtají mnohé nástrahy, zvláště při přehnaných obavách z jejich zrádné nádhery. Poněkud nehrdinským hrdinou tohoto neobratně a nezáživně natočeného snímku je poštovní doručovatel, jenž se stane dobrovolným členem Horské služby. Teprve ve vánici překoná svůj strach z lavin, když zachrání život dvěma turistům, které zaskočilo náhle zhoršené počasí. Ve filmu se překvapivě v netradičních rolích objeví i zpěváci Waldemar Matuška a Petr Novák.
ČT 1, 14:55

Za trnkovým keřem
Poslední část volné trilogie ze šumavských lesů, uzavírající příhody hajného Straky a jeho vnuka Vény (Tomáš Holý), hrdinů předchozích dvou dílů nazvaných Pod Jezevčí skálou a Na pytlácké stezce.
TV Nova, 15:30 hodin

Maharal – Tajemství talismanu (1/5)
Rabínova závěť. Seriál o dobrodružné cestě nejen dětí za bájným pokladem a za rozluštěním tajemství starého talismanu. Vydejme se tedy do 16. století a sledujme, jak pražský rabín Löw předává na smrtelné posteli dvěma vyvoleným klíč k nalezení pokladu císaře Rudolfa II. Tajemství pokladu je ukryto ve dvou polovinách talismanu, které do sebe přesně zapadají...
ČT 1, 18:00 hodin

Líbáš jako Bůh
Nejnovější film Marie Poledňákové si opět získal množství diváků a získal i Českého lva za divácky nejúspěšnější film. Helena Altmanová je sympatická profesorka francouzštiny a literatury na gymnáziu. Daleko nepředvídatelnější okamžiky ji však čekají v osobním životě. Rozvětvená rodina k tomu poskytuje dostatek příležitostí. A přesto se jednoho dne Helena za pohnutých okolností seznámí s lékařem záchranné služby Františkem. A úplně normálně a naplno se zamiluje! Začíná bouřlivý příběh plný vášně, rozchodů a návratů, v němž zamilované dvojici komplikují vztah plánovitě či neplánovaně jak partneři, tak další členové rodiny.
Prima, 20:00 hodin

Létající oko (Blue Thunder)
Policista Frank Murphy z jednotky vzdušné podpory objevil podivné praktiky, které provázejí vývoj a testování prototypu vrtulníku Modrý hrom. Za to ale může zaplatit i životem... Jeden z prvních filmů režiséra Johna Badhama udělá radost fanouškům akčních sci-fi a herce Roye Scheidera, známého třeba z filmu Čelisti jakožto šerifa.
TV Nova, 23:20 hodin