„Sex mám moc ráda, ale orgasmus jsem nikdy neměla. Aby to partnerovi nebylo líto, tak ho předstírám. Sténám, rychleji dýchám a začnu dole stahovat svaly. Nevím, zda partner ví, že to hraju. Sex si užívám i bez orgasmu, ale nechci, aby měl pocit, že mě nedokáže uspokojit,“ popsala nám svou zkušenost slečna Lea (29), která patří k nemalé skupině žen předstírajících orgasmus. Proč to vlastně děláme a co nás k tomu vede?

Diskutujete: Zasloužila byste si za své výkony v posteli Oscara?

Proč ženy předstírají orgasmus?

1. Strach z reakce partnera

U většiny žen je důvodem k předstírání orgasmu strach, jak jejich partner zareaguje, pokud nebude mít při sexu s ním orgasmus. Bojí se, aby neměl pocit, že ji není schopen uspokojit. Žen, které nejsou schopny dosáhnout vyvrcholení při klasickém styku, není zrovna málo. Až 40 % z nich má podle statistik občas problém s dosažením orgasmu, některé jsou schopny jej dosáhnout jen při masturbaci. Aby se partnerovi zavděčily, vyvrcholení hrají.

2. Neschopnost dosáhnout orgasmu

Až 10 % žen není orgasmu schopno dosáhnout, a to ani vaginálního, ani klitorálního. Sex jim je příjemný, mají z něj dobrý pocit, ale vrchol neprožívají. V jejich případě mluvíme o anorgasmii. Ženy, které orgasmu nedosahují, to však partnerovi většinou nepřiznají a protože ví, že vrchol nepřijde, zahrají ho – a některé tak dobře, že to jejich partner ani nemusí poznat.

3. Touha vypadat jako prvotřídní milenka

I to může být jeden z důvodů, proč orgasmus předstírat. Ženy mají často pocit, že pokud orgasmu nedosáhnou, nejsou dost dobrými milenkami, protože orgasmus je pro ně ta nejvyšší meta. A tak předstírají, aby se dokonalými v posteli staly a mužům se zavděčily.

4. Nechuť na sex a únava

Když je žena unavená a na sex nemá zrovna náladu, avšak muž by nejraději promiloval celou noc, často se k předstírání orgasmu uchýlí. Dobře totiž ví, že partner nepřestane, dokud se ona »neudělá«, a tak raději vyvrcholení zahraje, aby už bylo po všem a mohla jít spát. Podle výzkumů téměř každá žena alespoň jednou v životě orgasmus předstírala, mnohé pak opakovaně.

Proč orgasmus předstírají muži?

Nejsou to ale jen ženy, které hrají orgasmus, oni to totiž umějí i muži!

Podle výzkumu expertů až 20 % z nich někdy vyvrcholení předstíralo, a to tak, že zakřičeli či zavzdychali, napnuli svaly, ztuhli a vydechli. Pokud muž předstírá orgasmus jen výjimečně, není důvod se stresovat – může to být tím, že je unavený, vystresovaný z práce…
Ovšem když by vyvrcholení hrál pravidelně, je ke znepokojení důvod. Často to svědčí o problémech s erekcí (muži předstíráním orgasmu vlastně maskují, že jejich úd měkne, a nechtějí, aby si toho partnerka všimla), které však mohou mít vážnější příčiny a ukazovat na zdravotní problémy, jako je například cukrovka, vysoký tlak anebo nemoci srdce a cév.

V případě, že si předstíraného orgasmu u partnera všimnete, zkuste ho přimět k návštěvě lékaře – nejlépe urologa anebo sexuologa.