Nejčastějším důvodem návštěvy předškolního dítěte v ordinaci psychologa bývá prověření zralosti dítěte pro školní docházku. Doporučení k návštěvě dostanou také rodiče dětí přehnaně agresivních, nebo naopak bojácných, či dětí, u nichž se projevují poruchy chování. Někdy za problémovým chováním dítěte vězí traumatická událost v rodině, například rozvod rodičů, úmrtí někoho blízkého a podobně. Pak je dobré, když na terapii dochází celá rodina, včetně předškoláka.

Impulz přichází ze školky

Přesto, že většina rodičů je schopna objektivně zhodnotit odchylky v chování u svého potomka, často to bývá právě učitelka ve školce, kdo jim dá prvotní impuls. Učitelka má možnost pozorovat vývoj dítěte ve srovnání s jeho vrstevníky, a také může sledovat, jak se dítě projevuje v kolektivu.

Není to ostuda!

Rozhodně není žádná ostuda, že právě vaše dítě bylo doporučeno k dětskému psychologovi. Přesto by učitelka v mateřince měla své rozhodnutí sdělovat rodičům vhodnou formou. To znamená v soukromí, v žádném případě před ostatními rodiči, ani před dětmi. Také by měla umět podat patřičné vysvětlení a vyslechnout názor rodičů na daný problém. Otevřenost a vstřícnost ze strany rodičů i pedagogů a následná spolupráce je totiž hlavním předpokladem
úspěchu.

Kafe.cz zjistilo: Kdy jít k psychologovi?

  • Když dítě trpí poruchami chování, například agresivitou.
  • Když se opožďuje za svými vrstevníky, anebo je naopak příliš předbíhá.
  • Když jej v předškolním věku vůbec nezajímají slova a čísla.
  • Když je dítě příliš bázlivé, anebo úzkostné.

Co vyčteme ze zprávy?

Zpráva, kterou si z poradny odnesete, by měla být srozumitelná. Mělo by v ní být uvedeno, jakými metodami bylo dítě vyšetřeno a k jakému závěru psycholog dospěl. Součástí kvalitní zprávy by měly být i doporučené postupy pro práci s dítětem. Dobrý psycholog nejen pozná, v čem je předškolák například opožděn, ale měl by odhalit i to, v čem je dítě dobré. A právě ta pozitivní stránka by měla být základem pro další práci s dítětem. A pamatujte, pokud něčemu nerozumíte, nebojte se odborníka zeptat.

Kafe.cz zjistilo: Názor odborníka

Lenka Krejčová, psycholožka
„Psycholog může objevit i silné stránky dítěte, ačkoli například jen z hlediska individuálního vývoje, a na těch je při práci nutné stavět. Dítě je sice třeba »pozadu« a vrstevníkům nestačí, ale některá z jeho schopností se vymyká jeho standardu a i ono je prostě »v něčem dobré«. Pokud budeme stále jen poukazovat na jeho nedostatky, příliš daleko se nedostaneme.“
Zdroj: Nakladatelství Portál