Za předčasnou ejakulaci lze považovat v podstatě každou, ke které dojde dříve, než by si to partneři při sexu přáli. Patří mezi jeden z problémů mužského sexuálního života, který však je možné s pomocí sexuologa úspěšně řešit. Vzhledem k tomu, že postihuje spíše mladší muže, je tu i dobrá zpráva: problém často samovolně odezní.

Kafe.cz zjistilo:

  • Rychlá vzrušivost nemusí být projevem žádné zvláštní poruchy.
  • Často se vyskytuje u mužů s vyšší hladinou testosteronu.
  • Lékaři mluví o předčasné ejakulaci v případě, že muž styk nedokáže prodloužit na delší dobu, než je jedna minuta.

Hlavně rychle, že ano…

Sexuolog Petr Weiss hovoří o tom, že všichni současní muži jsou de facto potomky předčasných ejakulátorů. Účelem milostného aktu bylo především předat genetickou informaci, a komu se to nepodařilo dostatečně rychle, měl smůlu. Nebezpečí v podobě divokého zvířete či nepřítele tak bránilo muži vyvrcholení oddalovat. V nevýhodě tedy byli ne ti, kteří ejakulovali co nejrychleji, ale naopak muži, kterým dosažení výronu semene trvalo déle.

Nejen brzký konec je problém

Problém předčasného vyvrcholení je poměrně častý, a to nejen u mladých mužů. Naopak opožděná ejakulace se vyskytuje v mnohem méně případech a častěji u starších mužů. Ani zde ale nemusí jít o dysfunkci v pravém slova smyslu. Částečně tato, tzv. retardovaná, ejakulace souvisí s poklesem sexuálního zájmu, stejně jako s poklesem testosteronu.

Partner může ženu potěšit i jinak

Muži, které trápí předčasné ejakulování, bývají při sexu často schopni i po krátké době styk opět opakovat. Partnerka ale nemusí být zklamaná ani v případě, že k opakování sexuálního aktu již nedojde. Pokud je partnerka dostatečně vzrušivá a k ejakulaci již došlo krátce také před jejím vyvrcholením, mohou partneři použít i jiných příjemných technik.

Současný orgasmus? Není pravidlem!

Návštěva sexuologa může být pro pár přínosná. Odborník pomůže situaci řešit a poradí, co s tím. V úvahu přichází například nácvik poloh, při kterých oba dosáhnou orgasmu i při kratší souloži, dráždění, při kterém nemusí oba dojít k orgasmu nutně společně. V rámci léčby se používají i znecitlivující masti, které se nanesou přímo na penis, a to krátce před stykem.

Kafe.cz zjistilo:

Co na to odborník?

MUDr. Jiří Čalkovský:

„O vhodných formách léčby předčasné ejakulace a o terapeutických přístupech byla vedena řada diskuzí. Jedno je však jisté – a je nutné, aby to pacienti věděli: Úspěšná léčba je vždy velmi náročná jak časově, tak i terapeuticky, a to jak pro terapeuta, tak i pro pacienta. Neexistuje žádný kouzelný proutek, který by předčasnou ejakulaci rychle natrvalo vyřešil. Ale pozorovali jsme i výjimky, kdy se stav rychle upravil. Efekt se dostavil například po eliminaci rušivých podnětů, jako je strach z nechtěného těhotenství, stačilo zajistit vhodnou antikoncepci. Nebo se efekt dostavil po zajištění dostatečného soukromí. Dobré zkušenosti máme i s využitím hypnoterapie.“

Zdroj: www.sexuologie-brno.cz

Někomu může stačit kondom

Znecitlivující masti mají za úkol částečně zmenšit vzrušivost mužského pohlavního orgánu, někdy k tomu ale stačí použití kondomu. Používají se i nejrůznější léky spadající do kategorie psychofarmak. Mají ale i nějaké vedlejší účinky, které způsobují celkový útlum pacienta, tedy nejen jeho sexuální vzrušení, ale i řadu jiných psychických funkcí. Odborník tak může doporučit právě ten nejvhodnější způsob léčby.

Kafe.cz zjistilo:

Co radí odborník?

MUDr. Jiří Čalkovský:

V léčbě předčasné ejakulace jsou u pacientů velmi populární tzv. tlumící gely, krémy, spreje, a to právě proto, že mají velmi rychlý efekt... Tyto krémy úspěšně pomáhají léčit předčasnou ejakulaci tím, že rychle nakrátko vyřeší danou situaci. Je vhodné je používat spolu s kondomem, neboť kontakt takového krému by snížil citlivost i partnerce.

V podvědomí odborné ale mnohdy i laické veřejnosti je tzv. stiskací technika - trénink k oddálení ejakulačního reflexu. Instruktážní letáčky s nácvikovou sexoterapií svého času nechyběly v žádné ambulanci nebo poradně. Tyto formy nejsou v současné době tak populární a pro svoji náročnost jsou zatlačovány pohodlnějšími léčebnými formami, byť s menším efektem trvalého účinku. Jsou však stále osvědčené a s úspěchem užívané v odborných sexuologických zařízeních pod odborným vedením terapeuta.

Zdroj: www.sexuologie-brno.cz