Do tepla, zn.: Blízko

Nebojte se, teplo najdete nejenom tisíce kilometrů daleko, ale také na místech kam se letadlem dostanete do 3 hodin. Teplo až do konce listopadu najdete třeba na jihu Španělka, na Sicílii, nebo v Tunisku či Egyptě. Už se těšíte? A co teprve to vyhřáté moře.

Španělsko

Kde ve slunném Španělsku narazíte na nejteplejší oblast celé Evropy? Na jihovýchodním pobřeží Costa Blanca. Na tohle pobřeží se můžete vydat i v listopadu, tedy ve chvíli, kdy u nás jen prší, zima je více než vlezlá a tma jako by ani neměla skončit. A ani se nemusíte bát skočit do moře…budekrásně vyhřáté. Sice ne jako v létě, ale jeho teplota je více než příjemná.

Tip Kafe.cz:

  • Město Alicante – najdete zde letiště, čisté pláže (např. Playa del Postiguet), městkou promenádu, památky, restaurace i zábavu. Stejně tak jako můžete využít plně svůj volný čas v místě pobytu, zajet můžete i na různé výlety. Třeba Elche, kde jsou největší plantáže palmy datlové v Evropě – najdete jich tady asi 200 tisíc!

Itálie

Na Sicílii se zahřejete i na podzim, ale hlavně se zde nebudete prodírat davy turistů. Možná uvidíte na vlastní oči sopku Etnu, ale kromě té se rozhodně pokocháte skvělými antickými památkami a ochutnáte božskou italskou kuchyni.

Tip Kafe.cz:

  • Městečko Palermo – kdo by neznal tohle „mafiánské“ město z dětské hry? Ale zkuste si prohlédnout všechny jeho krásy. I když pozor, tohle městečko si svou pověst možná trochu zasloužilo – narazíte v něm na polozřícené domy a někdy je potřeba mít se na pozoru. Zároveň ale můžete navštívit proslulé tržiště ve čtvrti Vucciria, kde se opravdu setkáte s tradičními sicilskými hodnotami, nebo některé památky. Mezi další zajímavá místa na Sicílii patří Agrigento – s tzv. Údolím králů s řeckými stavbami, Syrakusy nebo Catania, která je plná barokními stavbami a leží na úpatí nevyšší evropské sopky Etny.

Tunisko

Teplíčko bude hlavně na ostrově Džerba. Pokud tedy chcete většinu času strávit na pláži nebo v hotelovém baru. To je potom skvělé místo stvořené přímo pro vás. Pokud máte raději živo, tradiční hodnoty a památky, pak volte raději vnitrozemí. Objevit můžete přímo poklady muslimské tradice.

Tip Kafe.cz:

  • Na podzim je v Tunisku moře vyhřáté díky horkému létu. Čas je na aktivní dovolenou – takže můžete vyzkoušet třeba plachtění nebo surfování. Jsou tady písčité pláže s pozvolným přístupem do vody a tak můžete s sebou vzít i děti.

Egypt

Snad jedna z nejtradičnějších dovolenkých destinací, kam spousta Čechů vyráží právě na podzim nebo dokonce v zimě. Jeho výhodou je velmi příjemné klima, na podzim se nevyhnete tropickým třicítkám a v zimě teplota neklesá pod 25 stupňů Celsia.

Tip Kafe.cz:

  • V Egyptě máte hned několik možných destinací, které vás nadchnou. Mnohé z nich nabízejí všechny tuzemské cestovní kanceláře. Vždy jde jen o to, který výlet a jaké aktivity budete chtít zvolit. Zda se pojedete podívat na Sinaj a nebo vyrazíte za pyramidami.

Exotika pro všechny

Chcete vyrazit někam dál? Ale myslíte, že na takový Karibik musíte vybrat všechny své úspory? Pak se pletete. Rozhodně se exotické destinace hlavně v podzimním a zimním období přibližují běžným českým občanům. Charterovými lety se můžete dostat třeba do Mexika, na Kubu, do Indie, na Srí Lanku nebo do Thajska a mnoha dalších. Ceny bývají až o třetinu nižší a ty nejlevnější seženete už třeba za 16 tisíc korun.

  • Kapverdy: ostrovy, které leží na západ od Afriky, jsou téměř novým rájem pro turisty. A kromě toho, je to velmi dostupná exotika. Cena zájezdů se často pohybuje i pod 20 tisíc korun. A čekají vás tam bílé písčité pláže, palmy a domorodá kultura.
  • Thajsko: pokud do Thajska vyrazíte na podzim, setkáte se s velmi nízkými cenami, ale vysokými teplotami. Thajsko je vhodné na dovolenou celý rok, ale právě od listopadu do března je nejlepší doba na jeho návštěvu. Dočkáte se třicítek i teplého moře. V Bangkoku, hlavním městě, uvidíte nádherné buddhistické chrámy a královské paláce.
  • Dominikánská republika: Karibik = ráj na zemi, to snad řekne každý, kdo měl možnost zažít atmosféru na vlastní kůži. Listopad je skvělou dobou, kdy do tohoto ráje přijet. Nejvyšší sezóna ještě není v plném proudu, ale počasí je dokonalé.