A takový luxus si přece jen člověk nemůže dopřávat tak často.

  • To hodinka u kafe je jiný kafe.

Těch šedesát minut si při průměrných organizačních schopnostech dovede ušetřit každá z nás minimálně jednou do měsíce. Při zatím posledním setkání se jedna z nich vytasila s hustě popsaným papírkem, který vytáhla ze svého diáře. „Sepsala jsem si pár pravidel pro přežití,“ pravila.

Ne, neinspiroval ji žádný katastrofický film ani depresivní vize roku 2012, ale vysoký krevní tlak, který jí naměřil doktor poté, co zkolabovala v práci. Od té doby si prý sepisuje zásady, které by jí pomohly udržet její život v poklidnějším tempu. Na všech známých loudí jejich rady a tipy a dnes jsme přišly na řadu nad chutným cappuccinem my. Nejdřív jsme ale chtěly znát její dosavadní úlovky, to dá rozum.

Tady jsou tři, které jsme nominovaly jako naše první adepty na zlatá Pravidla kavárny. Třeba se vám také budou hodit.

1. Zítra je taky den a hlavně - zítra je jiný den.

Ano, v druhé části cítíte správně závan větru slavného románu Jih proti severu (Gone with the Wind), kde toto životní krédo razila krásná a vychytralá Scarlett.

  • A že se jí podařilo přežít dost pekelných situací!

2. Nejde-li o život, jde o hov...

Heslo, které jsem shodou okolností našla před lety i já v jedněch vysokoškolských skriptech a čím dál víc této pravdě rozumím. Vlastně bych některým lidem doporučila posedět si hodinku měsíčně v čekárně na úrazovce některé nemocnice, případně nakouknout do pokojů dlouhodobě nemocných. Aby měl člověk trochu jasněji ve svých prioritách… Nepříjemná sousedka a vznětlivý šéf? Kapající kohoutek a vysoké poplatky za telefon? A jaké že jsou vaše problémy?

  • Aha. Někdy se rozčilujeme opravdu zbytečně, nemyslíte?

3. Vyhrát neznamená vždy zvítězit.

Když vás někdo převálcuje, překřičí, zkrátka vyhraje silou, kterou jste nebyla v tu chvíli schopna zvládnout a podlehla, věřte, že to pro druhou stranu není žádné trvalé vítězství a pro vás totální prohra, kterou byste si měla vyčítat. Nenechte ze sebe dělat rohožku, ale zároveň se nepouštějte do marných bojů, které vám ubírají sil. Používejte rozum a cit. I ústup je někdy součást bojového plánu. A vězte, že nic netrvá věčně.

  • Jen si vzpomeňte, kolik diktátorů svrhnul dříve či později podrobený lid.

A co vy? Jaké je vaše motto, které vás drží nad vodou?