Syn Mary Towneové Alex byl pět let nezvěstný. Když už se vzdala naděje, že ho ještě někdy uvidí, zabušila jí na dveře policie, aby jí sdělila, že se Alex našel – mrtvý, ve vraku ohořelého auta. Uplyne další rok, Mary se pomalu vzpamatovává ze synovy smrti a snaží se věnovat manželovi, který trpí Alzheimerovou chorobou, když vtom jednoho dne na ulici spatří Alexe.

Je pohublejší a ztrhanější, než si ho pamatuje, ale přesto si je Mary jistá, že její syn žije. Proto vyhledá pomoc Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po nezvěstných osobách. Rakerovi se do případu nechce – je přesvědčený, že si s Mary jen pohrály její zjitřené nervy. Nakonec ale kývne a spustí tím řetězec událostí, jejichž vývoj by nepředvídal ani v těch nejdivočejších nočních můrách.


Tim Weaver bývá označován za britského Joa Nesboho | foto: Bill Waters

Muž plný zármutku

Britský autor Tim Weaver je mistr příběhu. Hon na mrtvého je sice jeho první knihou, ale o úspěchu románů s Davidem Rakerem svědčí mimo jiné i to, že už jich vyšlo osm (Mystery Press dosud vydal čtyři z nich: Není cesty zpět, Bez slitování, Němé oběti a Zlomené srdce). Soukromý vyšetřovatel, který tragicky přišel o manželku a v důsledku toho se vrhl do pátrání po pohřešovaných osobách, aby ostatní rodiny ušetřil stejného zármutku, je silným a sympatickým protagonistou, s nímž je radost trávit každou stránku.

Weaver v románu do hloubky prozkoumává tezi, že každý člověk má spoustu tajemství, o nichž nevědí ani jeho nejbližší, a právě tato tajemství bývají příčinou jeho zmizení. Alex není ani zdaleka takové neviňátko, za jaké ho matka považovala, a když se Raker vydá po jeho stopách, nevědomky vstoupí na cestu, z níž nemusí být návratu.

Příběh plný zvratů

Hon na mrtvého je protkán sérií překvapivých odhalení a zvratů, které čtenáře nenechají vydechnout ani odložit knihu, dokud nedospěje k poslední stránce. Weaver, jakožto bývalý reportér, dobře ví, čím upoutat pozornost, jak vystavět dramatický příběh a postupně gradovat napětí.

Sám Raker je také bývalý novinář, takže si při vyšetřování počíná jako zkušený investigativní reportér, jenž klidně půjde i hlavou proti zdi, aby vypátral hluboko pohřbenou pravdu. Právě ta je pro něj alfou a omegou, odpovědí, kterou je odhodlaný pro rodiny zmizelých získat za každou cenu, i kdyby se měl uchýlit k přinejlepším sporným, přinejhorším vyloženě nelegálním postupů.


První případ Davida Rakera, dalších sedm už je napsaných | foto: Kateřina Kohoutová

Británie mlhou zahalená

Raker působí jako detektivové ze staré školy – osamělí bojovníci za pravdu a oběti, které už za sebe bojovat nemohou. I atmosféra Weaverových knih v mnohém připomíná velmistry žánru – stinné, zapadlé uličky Londýna, opuštěné skotské kopce zahalené mlhou a neprostupnou clonou deště.

Bezútěšné, ponuré kulisy rozhodně potěší všechny fanoušky severských detektivek, kteří mají chuť Skandinávii čas od času opustit a hledají novou inspiraci. Ne náhodou je totiž Tim Weaver označován za britského Joa Nesboho.

Strhující krimi thriller Hon na mrtvého (a všechny další autorovy knihy) je k dostání u všech dobrých knihkupců a do 30. 4. 2018 s luxusní slevou 30 % také na eshopu nakladatelství Mystery Press.