Napřed několik čísel a stručných informací z tiskových agentur: „Počet prokazatelně nakažených lidí takzvanou prasečí chřipkou od úterý opět mírně vzrostl. Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje k dnešnímu dni 1516 případů ve 22 zemích. O den dříve to bylo 1490. Počet potvrzených obětí zůstává na 31. Nejpostiženějším státem je Mexiko, kde se nový virus chřipky A (H1N1) poprvé před dvěma týdny objevil a které je považováno za epicentrum její epidemie. WHO v zemi zaznamenala 822 infikovaných, 29 lidí nákaze podlehlo,“ tolik suchá fakta, aktuální právě včera.

Z toho jednoznačně vyplývá, že pokud jste nedávno nenavštívili Mexiko (ale i čeští turisté, kteří se odtamtud v neděli vrátili, nakonec vyvázli zcela bez nákazy), je na místě jediné. Zachovat klid. A to je možná to nejtěžší tváří v tvář sugestivním televizním záběrům lidí s rouškami na obličeji, vylidněným ulicím normálně rušných mexických měst, či informacím o vybíjení statisíců vepřů v Egyptě. Což je mimochodem podle odborníků akce zhola zbytečná…

Není nikde řečeno, že v naší malé zemičce se nákaza neobjeví, ale jak se ukazuje, při vyspělé lékařské péči je její léčení antivirotiky poměrně velmi úspěšné. Takže platí to, co vždy: Dodržovat hygienu a nepodceňovat příznaky jakéhokoliv onemocnění. Pokud se vám něco nebude zdát v normálu, jednoduše se jděte poradit s lékařem. Vyrazit na nákup ochranné roušky je v tuto chvíli skutečně hloupost… A podléhat panice? Tak to je hloupost ještě větší.