Timovi Ryanovi se podařilo získat dost kuriózní zaměstnání: dělá vlčího muže (Wolfmana) v zábavním parku Clark’s Trading Post v Lincolnu v americkém státě New Hampshire. Práce to není bůhvíjak zajímavá. Jde při ní o to postrašit dětské návštěvníky parku, což se vzhledem k dnešní otrlosti malých občánků stejně moc nedaří.

U nás bychom možná těžko někoho hledali na práci, při níž by musel nosit pásku na oku a v reklamních materiálech by o něm psali jako o zdivočelém neandertálci či chlupatém mutantovi. Za oceánem je podobných krojovaných džobů celkem dost: většinou je ale obsazují studenti či cizinci.

Až v posledních letech o ně vinou rostoucí nezaměstnanosti stojí i „domorodci“. „Někdy se při tom seznámíte se zajímavými lidmi,“ tvrdí Isabelle Rodriguezová (25) z Marylandu.

„Ne ale když na sobě musíte vláčet plyšové atrapy zvířat či seriálových postaviček. To bývá nuda, navíc jsou ty masky těžké, a když v nich zmoknete, hrozně páchnou. Mně se ale jednou podařilo dělat malou mořskou vílu v akvaparku – skvělá práce. Těch kluků, co se mě tam pokoušelo sbalit! Nebylo také špatné, když jsem v indiánském táboře tancovala kolem ohně.“

Golem a hejkalové v Praze?

Při pohledu na ty šiky pirátů, pašeráků, Robinů Hoodů, Jacků Rozparovačů, Bonnií a Clydeů či všemožných strašidel se vnucuje otázka: proč takové barvité postavičky nezalidňují také naše turistické atrakce? Pár krojovaných figur u nás provádí po památkových objektech, jsou tu ranče s kovboji, podivné maškary obsluhují v rádoby středověkých krčmách, knechti v brnění do sebe buší šaršouny, černoši v barokních kostýmech loví po Praze turisty na Mozarta – o moc víc příkladů byste nenašli.

Přitom tady máme tak krásný a záviděníhodný strašidelný potenciál! Co třeba znovu zavést lesní hejkaly (pokud by neplašili zvěř), břehy řek a bazénů oživit vodníky (můžou prodávat občerstvení) a na vybraných mýtinách pořádat produkce lesních víl? Ve frontě na znovuzrození stojí i golem, panovníci, bezhlaví rytíři, slavní zločinci atd.

Možná je dosud nepotkáváme proto, že u nás podnikatelé nejsou dost podnikaví. Nebo snad jde o to, že by naši nezaměstnaní nebyli ochotni za dvě stovky na hodinu pracovat 200 kilometrů od domova?