Asi nejvíc rozličných pamětihodností je soustředěno v oblasti Prachaticka.

Začíná tady, od Lenory a Soumarského mostu, splavnost Vltavy, končí tu Lipenské jezero, nachází se nejvýše položená obec v České republice Kvilda a nejvýše situovaná železniční stanice Kubova Huť.

Solné stezky a bohatství

Je to podhorský a horský region s množstvím hlubokých lesů, majestátních hor, plání, vodních toků a pradávných solných stezek.

Technická památka velkého významu je slavný Schwarzenberský plavební kanál postavený pro splavování dřeva. Nejen kolem něj ale vedou trasy, na něž míří vyznavači přírodních krás, historie, pěší turistiky a cyklisté.

Prachatice jsou jedno z nejzdobnějších měst v jižních Čechách. V historii byly spjaty s obchodní Zlatou stezkou, po níž se k nám dopravovala sůl.

Díky dovozu, skladu a prodeji pasovské soli bohatly, což se projevilo na okázalosti měšťanských domů, kostelů a veřejných budov.

Pozdně gotické a bohatě zdobené renesanční domy tvoří součást městské památkové rezervace. K nejcennějším stavbám patří radnice z let 1505 až 1513.

Husovo rodiště

Další pozoruhodnou památkou je Literátská škola, kterou navštěvovali Jan Žižka a Jan Hus.

Náš tip: Pohodlíčko Rožmberků

Na dohled od Netolic se nachází zámek Kratochvíle. Nechali ho vystavět Rožmberkové podle italského vzoru renesančních sídel Italem Baltazarem Maggim v letech 1583 až 1589. Byl zbudován v bažinatém terénu na základech z dubových a olšových pilotů. Kratochvíle má příznačný název, vždyť sloužila slavným Rožmberkům Vilémovi a Petru Vokovi i jejich hostům pro lovecké, hudební a společenské rozptýlení. Dnes zde uvidíte renesanční interiéry, z nichž nejcennější je Zlatý sál. Po skončení velmi náročných restaurátorských prací můžete od letošního roku nahlédnout i do nově zpřístupněných prostor: třeba do přípravny pokrmů, lázní Jeho Milosti vladaře a alchymistické laboratoře.