Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Ve vztahu k práci by se známé pořekadlo dalo upravit asi takto: Počet jazyků je přímo úměrný výši platu. Angličtina je samozřejmostí u většiny lidí studujících v polistopadovém období, ale jeden jazyk vám plat nezvedne. Zajímavějším se člověk stává s dolní hranicí dvou jazyků, se kterou má i více možností výběru pracovního místa.

Zdokonalte se v jazycích

Využití zahraniční stáže, brigáda či práce v cizině, se tak stává dobrou investicí s přihlédnutím k pozdější kariéře. Nejlepší je vypravit se za hranice na několik měsíců a prohloubit si znalosti daného jazyka. Levnější variantou, vhodnou pro studenty, je práce au-pair. Tak se můžete dostat do Německa, Rakouska, Anglie nebo Ameriky a dalších zemí, poznat kus světa a ještě se mnohé naučit. Pro starší je tu pak možnost práce nebo brigáda. Zkušenosti takto získané jsou k nezaplacení a několikanásobně se vám v budoucnu vrátí.

Zahraničí – zkušenost k nezaplacení

Ač se vám může zdát, že jste samostatná, své kvality prověříte skutečně až v prostředí, kde budete muset působit bez zázemí, na které jste zvyklá a navíc v cizím jazyce. Takže ti, kteří samostatní nejsou, se tomu velmi rychle naučí. I takových kvalit jsou si vědomi zaměstnavatelé, kteří poznámku o zahraniční stáži či pracovním pobytu uvidí ve vašem životopise. Budou vědět, že si umíte poradit, řešit problém rychle a efektivně!

Kafe.cz zjistilo:

Kam se obrátit?

Zahraniční stáže:

Brigády v zahraničí:

Kolik si vyděláte na zahraniční brigádě?

  • Velká Británie – běžná mzda je 150 Kč (5 liber) na hodinu, více si můžete vydělat tam, kde je mzda závislá na výkonu (například na kila při sběru jahod).
  • Španělsko – práce servírky 28 600 Kč (1 100 EUR) za měsíc, řidič náklaďáku 52 000 Kč (2 000 EUR)/ měsíc, pomocné práce 15 600 Kč (600 EUR) za měsíc.
  • Holandsko – minimální mzda pro všechny starší 23 let je 34 580 Kč (1 330 EUR) za měsíc.
  • Dánsko – slušně si můžete vydělat při sběru jahod nebo hrachu, kdy dostanete 21 Kč (0,80 EUR) za kilo, hodinová mzda se tak může pohybovat mezi 156 až 390 Kč (6 až 15 EUR).

Zdroj: http://finance.idnes.cz