Od loňského ledna je to trestný čin, oběti mají ale stejně pocit, že se jejich volání o pomoc neřeší vždy účinně.

Ukázkový je příběh Katky (28), jejíž příjmení známe, ale nebudeme ho uvádět. Říká, že na vlastní kůži poznala, co je stalking.

Aby nejlépe vystihla to, co prožívá, svůj příběh sepsala. Popisuje, jak čelila výhrůžným SMS a jak se jí začaly ztrácet věci. Zmizel i pes…

Nejsou prý důkazy

„Policie zatím nic nevyřešila, podezřelého začala vyšetřovat a prohledávat až po čtvrt roce, což je pro mě nepochopitelné,“ svěřuje se, když jsme se s ní sešli.

Vybrané případy

  • Listopad 2011 – 26letý mladík z Českobudějovicka pronásledoval 21letou bývalou přítelkyni a hrozil jí fyzickou likvidací.
  • Listopad 2011 – Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková Parlamentním listům přiznala, že má zkušenost se stalkingem. Chodí jí různé zprávy e-mailem i SMS. Jedna osoba je podle ní vytrvalá. Přesto se politička zatím neobrátila na policii, protože necítila, že by ji to ohrožovalo.
  • Říjen 2011 – Muž (39) z Pelhřimova poslal během tří měsíců své bývalé manželce téměř 2 000 výhrůžných esemesek. „Máš to spočítané, to je tvůj konec!“ objevovalo se v nich. Kriminalisté ho už obvinili z trestného činu nebezpečného pronásledování.
  • Červen 2011 – Břeclavští policisté řešili stalking 45letého muže, který opakovaně pronásledoval a obtěžoval svou bývalou přítelkyni. Posílal jí SMS, telefonoval a zastrašoval ji.
  • Březen 2011 – Soud v Havlíčkově Brodě se zabýval případem, kdy nebezpečné pronásledování odstartoval spor o dítě mezi 31letým mužem a jeho 28letou přítelkyní. Od loňského dubna poslal přes 1 200 SMS, ve kterých ženě a jejím rodičům nadával a vyhrožoval, že potomka unese.