Zároveň je tento gen „jídlo jako úleva“ spojen s cukrovkou druhého typu – formou nemoci, která se obvykle vyskytuje ve středním věku a souvisí s obezitou. Předpokládá se, že výzkum tohoto nově objeveného genu povede k vývoji nových léků na cukrovku, stejně jako prášků na hubnutí. Ale stejně: najít si čas na odpočinek nám také udělá moc dobře.

Proč lidé ve stresu více mlsají?

Výzkumník Dr. Chen Alon z Weizmann institutu v Izraeli se rozhodl zjistit, proč tolik lidí, jsou-li pod tlakem doma nebo v práci, sahá po sušence. Při pokusech na myších označil gen, který při stresu produkuje bílkovinu Ucn3. Vyrábí se v mozku, má hluboký dopad na celé tělo a ovlivňuje orgány jako srdce, svaly, játra a slinivku břišní. Zároveň zvyšuje chuť k jídlu a ovlivňuje to, jak se cítíme plní, stejně jako způsob, jakým tělo využívá inzulin, hormon zásadní při zpracování cukru na energii.

Myši, které byly „donuceny“ vyrábět Ucn3 více, než je obvyklé, nato začaly vykazovat první známky cukrovky. Popisuje to časopis Proceedings of the National Academy věd. Ucn3 také, zdá se, spouští chuť na sladké a tučné jídlo – to pak poskytuje tělu a mozku extra palivo, když jsme v nadměrném stresu. Pokud je však systém aktivován každodenním stresem a napětím, můžeme tloustnout a onemocnět.

“Stres je dobrý v případě, když třeba potkáte lva. Váš metabolismus se změní, sníte víc cukrů a více glukózy půjde do svalů, které vám pomohou lvovi uniknout. Ale stresové reakce musí být pevně řízené. Pokud nepracují správně, může to vést k psychickým nebo metabolickým poruchám,“ říká Chen.

Objev by mohl pomoci v léčbě cukrovky

Léky, které se zaměřují na gen „jídlo jako úleva” nebo Ucn3 protein, by mohly pomoci zabránit vzniku cukrovky a udržet si váhu! Předchozí práce britských vědců navíc ukázala, že téměř dvě třetiny lidí ve Velké Británii si s sebou nosí další “geny nezdravých potravin”, které způsobí jejich touhu po mastných a sladkých potravinách. Tito lidé s genetickou vadou sní o sto kalorií více v každém jídle – to je třeba ekvivalent sladké čokoládové tyčinky Kit Kat nebo pytel křupek. Za celý týden už to hodí kolem 2100 extra kalorií – tedy jedno celé denní jídlo navíc.

Závislost na nezdravém jídle

Poznatky vědců Dundee University pomohou vysvětlit, proč někteří lidé jen těžko odolají rychlému občerstvení – a proč jsou některé diety odsouzeny k nezdaru. Britové jsou zároveň oproti zbytku světa nejvíc závislí na nezdravém jídle. V chuti na jídlo nadopované tukem a cukrem porazili dokonce i Američany. Čísla ukazují, že průměrný dospělý člověk v této zemi sní jen něco málo přes tři porce ovoce a zeleniny denně – trochu málo na jeden den, zatímco za celý život ve výsledku spořádá dvaadvacet tisíc polotovarů, sendvičů a různých sladkých pochoutek.

Mohlo by vás také zajímat: Chcete stihnout zhubnout už do jara? Víme, jak na to!