Jenže co dělat, když zákazy počítačů a chytrých mobilů, které navíc ratolesti zvládají lépe než dospělí, nejsou zrovna nejlepší recept?

Na internetu je spousta užitečných informací, zábavy a kontaktů. A pak je také „svět jedniček a nul“, o kterém jste sice slyšeli dost varování, ale možná jste do něj nikdy nenahlédli. Tak se seznamte…

Sami rodiče dělají chyby!

Těžko trestat a vinit děti, když i dospělí na internet pouštějí to, co je může poškodit. Vždyť to vypadá, že jde jen o virtuální realitu, zábavu a přátelské anonymní prostředí… Národní centrum bezpečnějšího internetu zaznamenalo koncem loňského roku dvě nebezpečné aktivity, které byly organizovány na sociální síti facebook: soutěž o nejhezčí dítě a soutěž o nejhezčí miminko. Rodiče posílali fotky svých dětí a určitá komunita uživatelů je měla hodnotit. Zdá se to nevinné, jenže se objevily dva problémy: jednak soutěže odporovaly základním pravidlům facebooku, jednak šlo o etický problém, kdy byly k dohledání fotografie velmi spoře oděných dětí. Některé snímky vypadaly tak, že byly přímo aranžované pro sexuální podtext! U miminek se objevily záběry zadečků s veselými malůvkami. Rodiče tak už svým potomkům vytvářeli nějakou historii, aniž by mohli vyjádřit svůj názor. Vznikal materiál, který lákal různé sexuální delikventy. Drtivou většinu z toho měli na svědomí sami rodiče, kteří takové fotografie publikují. Neuvědomují si, co tím způsobí. Stejně neuvědoměle pracují s informacemi osobního charakteru, kdy na facebook umístí fotografie a pozdravy z dovolené a to klidně ještě ve chvíli, kdy tam jsou. Dobře organizované skupiny přitom dokážou sledovat a vyhodnocovat informace o tom, že majitel určitého domu nebude doma. V podstatě jde o pozvánku do bytu. Omyl všech uživatelů je přesvědčení, že když je aplikace zabezpečená (respektive se tak tváří), informace nebo fotografie se dostanou jen vybraným uživatelům. Ve skutečnosti cokoli odklikneme, stává se veřejným! Do databáze se totiž může kdykoli někdo nabourat, navíc nelze naše stopy na internetu navždy odstranit.