Špinavé peníze

Teď není řeč o nezdaněných příjmech ani ziscích z nelegálního podnikání. Bankovky a mince, které každodenně berete do ruky, jsou opravdu plné nemocí. Při nedávném výzkumu našli thajští vědci na jediné bankovce přes 17 tisíc různých choroboplodných zárodků, a to včetně drobných částeček fekálií. Jak se tam dostaly, to si radši ani nedomýšlejte. Peníze jdou každopádně z ruky do ruky a nemoci šíří velice efektivně.

Tohle všechno obsahují

Zlatý stafylokok

Běžně se může vyskytovat v nose nebo na kůži, kterou chrání proti jiným bakteriím. Jakmile se ale dostane do těla, způsobí katastrofu. Stačí malá ranka, ve které se bakterie usadí a na problémy máte zaděláno. Taková hnisavá infekce je často odolná proti antibiotikům a může vás provázet celý život. Občas bývá i smrtelná.

Chřipkový virus

Existují tři základní typy A, B, C. První z nich je nejnebezpečnější, protože nejrychleji mutuje a lidé proti novým druhům nemají účinné protilátky. Přenáší se velice snadno.

Virus hepatitis A, B, C

Způsobuje infekční žloutenku. Oprávněně se jí říká nemoc špinavých rukou, i když přenést se může i jinak.

Cytomegalovirus

Způsobuje onemocnění mononukleózou, kdy virus napadá játra, slezinu a uzliny. Často se přenáší i použitím špatně umytých sklenic.

Streptokoci

Způsobují záněty mandlí při angínách, některé typy jsou jen těžko léčitelné. Jiné způsobují smrtelnou meningitidu nebo nekrózu ran.

Plísně

Za nehty, v nose a v záhybech kůže žije mnoho druhů hub a plísní. Některé ale dokáží trvale poškodit kůži a jsou jen těžko léčitelné.

Kafe.cz zjistilo:

Jak se bránit nemocem?

Po každém styku s bankovkami nebo mincemi si umyjte ruce. Bufetům, kde vám prodavač připraví holýma rukama jídlo a vzápětí od vás vezme peníze, se vyhněte. Jinak riskujete vaše zdraví!