Na kvalitní krémy proti slunci byste v létě neměla zapomínat. Nejen, že chrání proti spálení, ale také před stále častější rakovinou kůže. Chránit byste měla i zdánlivě nenápadná místa, jako jsou rty, nebo uši.

1. Vysušené a rozpraskané rty

Kůže na rtech je asi jedenáctkrát tenčí než pokožka na těle, a tak je mnohem náchylnější k vysoušení i spálení. Jakmile jdete na slunce, neměla byste na zdánlivě zanedbatelné místo zapomínat – rty je totiž třeba chránit balzámem s vysokým faktorem, minimálně 15. Ochranný balzám aplikujte nejen na pláži, ale i před každou procházkou. Nejen, že si rty nespálíte, ale díky hydratačním složkám zabráníte i jejich vysoušení a nepříjemnému popraskání.

2. Zarudlé uši

Na obličeji jsou velmi náchylné na spálení také uši. Možná se vám to stalo na dovolené u moře – místo, u kterého byste to nečekala, zrudlo a začalo nepříjemně svědit a pálit. Spálené uši bývají velmi časté, a tak se vyplatí na ně nezapomínat. Ideální je klobouk se širším okrajem, samozřejmostí by měl být krém s vyšším faktorem určený na citlivá místa na těle.

3. Spálené vrásčité ruce

Další místo, na které se často zapomíná, jsou ruce. I když si krémem natřete předloktí a paže, málokdy jej poctivě rozetřete také na zápěstí a prsty. Přitom se jedná také o místa, která se ráda spálí. A to není všechno – ruce jsou velmi náchylné ke vzniku vrásek, a tak pokud je nebudete chránit již zamlada, později se vám vše sečte – a vrásčité ruce dobře nevypadají a ještě vás udělají starší. Krém proto dobře rozetřete na jednotlivé prsty dřív, než vyrazíte na slunce. A to zvlášť tehdy, když jdete plavat, anebo se potápět.

Kafe.cz zjistilo: Jak se chránit před sluncem?

  • Používejte kvalitní krémy, mléka, nebo oleje s vyšším ochranným faktorem, a to od 15 výše. Vybírejte vždy takový, který chrání proti UVA i UVB záření.
  • Krém aplikujte vždy 20 až 30 minut předtím, než se vydáte na slunce. Znovu se natřete cca po dvou hodinách, a to i tehdy, když je krém voděodolný. Jeho efekt se totiž sníží při delším pobytu ve vodě.
  • Noste sluneční brýle s kvalitním UV filtrem a nezapomínejte na pokrývku hlavy.
  • Pokud možno se neopalujte mezi 11. a 15. hodinou.
  • I v případě, že jste ve stínu, nezapomínejte na ochranu proti slunci. UV záření odráží např. písek nebo voda.