Přesně v duchu známých rčení Chceš přijít o kamaráda? Tak mu půjč peníze! a Pro dobrotu na žebrotu dopadl Roman z Ústí nad Labem.

Když se dozvěděl, že má jeho nejlepší přítel finanční problémy, sám se nabídl, že mu půjčí. Sice ho trochu zarazilo, že se jeho dluhy vyšplhaly na 150 000 Kč, nicméně se rozhodl, že ho v tom nenechá.

A to přesto, že si musel 100 000 Kč vypůjčit na své jméno – část v bance, část pro něj vybral z vlastní kreditky.

„Vůbec mě nenapadlo s přítelem sepsat nějakou smlouvu, znali jsme se přece odmalička, bydlí kousek ode mě. To jsem ještě netušil, co se bude dít,“ líčí Roman svůj smutný příběh.

Pozor i na ručitelství!

Jen oči pro pláč vám můžou zbýt rovněž v případě, kdy se stanete tzv. ručitelem, třeba někomu z rodiny či kamarádovi při hypotéce. Můžete se dostat do situace, že budete platit cizí dluhy! Ručení je specifický právní vztah - upravuje ho občanský i obchodní zákoník, přičemž je povinná písemná forma. Jeho smyslem je poskytnout věřiteli (nejčastěji bance) pocit jistoty, že o peníze, které půjčuje, nepřijde. Ručitel totiž na sebe bere povinnost vše vrátit, pokud to za předem dojednaných podmínek neudělá dlužník. Svým podpisem slibuje, že za určitých okolností zaujme dlužníkovo místo a dluh vyrovná ze svého majetku. Dojde-li pak k této situaci, ručitele z placení většinou nevyváže vůbec nic. A pozor, ručitele může jeho závazek významně omezit, i když dlužník splácí: to v případě, že sám žádá o hypotéku a banka na něj pohlíží jako na potenciálního dlužníka.