Samozřejmě, že existuje spousta tlustých knih, které se tímto problémem zabývají. Už jen proto, že mateřství po pětatřicítce, která je určitou hranicí pro definici „ona je starší matka“, patří k stále aktuálnějším současným tématům. Stačí se podívat do statistik. Ale protože maminky 35+ nejsou až takovou raritou, dopřejme si letmý pohled o kolonku výš. Podle údajů Českého statistického úřadu rodilo v roce 1985 578 žen nad 40 let, v roce 2000 jich v této kategorii bylo 745 a v roce 2005 dokonce 1254. Nejaktuálnější pětiletka zrovna běží, ale už teď je jasné, že trend má stoupající charakter.
Sečteno a podtrženo – protože maminek ve vyšším věku přibývá, mohla by se každá rada hodit. Na co se tedy velmi pravděpodobně můžete připravit?

Plus i mínus:

Jedna ordinace za druhou

Pokud se týká starších maminek (35+), naše zdravotnictví je považováno za jedno z nejpečlivějších na světě. Záleží samozřejmě na přístupu gynekologa, do jaké míry prezentuje vaše pozdní mateřství za rizikové – v zásadě však pro vás neznamená žádná větší zdravotní rizika, pokud je všechno v pořádku. No právě. A to se musí zjistit. Připravte se na zodpovědný systém kontroly zdravotního stavu vás i miminka. Absolvujete vyšetření v genetické poradně (můžete odmítnout podpisem reversu), odběry krve (16. týden) na zjištění možnosti vrozené vady, „amniocentézu“, nebo-li odběr plodové vody (16.–18.) nebo jako alternativu opakované podrobné ultrazvukové vyšetření.

Pokud mateřství ve vyšším věku předem plánujete, předběžnou kontrolu zdravotního stavu byste neměla minout. Přece jen – u starších matek se častěji vyskytuje těhotenská cukrovka, porucha ledvin (vede k vyššímu krevnímu tlaku), větší zátěž plic... A právě proto potřebujete vědět, jak na tom jste.

Jinde ve světě

  • Holandsko – Průměrný věk prvorodiček dosáhl 28,9 let. Ani po 35. roku nejsou maminky vedeny jako rizikové. Po 36. roku jim je nabízena amniocentéza nebo kontrolní ultrazvuky, mohou však odmítnout.
  • Německo – Pojišťovny hradí pouze tři ultrazvuky, jinak si všechny další testy hradí žena po dohodě s gynekologem sama.
  • Velká Británie – Maminky 35+ jsou považovány za rizikové automaticky, lékaři jim doporučují více testů než mladším maminkám.
  • USA – K těhotným ženám starším 35 let přistupuje americké zdravotnictví automaticky jako k vysoce rizikovým. Těhotenství i samotný porod tak obvykle provází ještě více zásahů než u mladších maminek, a to je co říct, protože za oceánem lékaři drží průběh gravidity i samotný porod zpravidla pevně v rukou.
  • Austrálie – Ze všech žen, které rodí po 35. roku věku, jich 35 % rodí poprvé.
  • Švédsko – Od roku 1987 do roku 2001 se prakticky zdvojnásobil počet žen rodících ve věku 40 – 44 let.
  • Japonsko – Až do roku 1994 byla rozšířena domněnka, že vyšší mateřský věk je sám o sobě vysokým rizikovým faktorem. Díky statistikám byly tyto závěry přehodnoceny.

Plus: Jen ať si život pádí

Vy zůstanete v klidu, uprostřed své růžové mateřské bubliny. Podle psychologů jsou starší maminky mnohem psychicky vyrovnanější. Buď se na těhotenství dlouho načekaly, nebo už mají dost zkušeností se staršími dětmi, nebo odložily plánovaně mateřství až na dobu, kdy v práci dosáhnou toho, co si přály. Všechny tyhle důvody zakládají na bohorovný klid a duševní pohodu. Kariéra jede (byť třeba jen dočasně) po vedlejší koleji, pro vás jsou na světě důležitější věci. Díky tomu nejspíš prožijete krásné roky na mateřské a budete jen nevěřícně poslouchat stesky mladších maminek na pískovišti typu: „Ještě týden s malou doma a snad zešílím.“

Plus i mínus: Přepočítáte si věk

Samozřejmě, že vám velmi brzy dojde, kolik let vám bude, až vaše nejmladší ratolest přikročí k maturitě. Jistě také nechcete, aby vás její spolužáci považovali za prarodiče. Tyhle počty vám napřed asi trochu zkazí náladu, ale snadno je otočíte ve svůj prospěch. Začnete se totiž o sebe neprodleně starat. Nejde jen o to dobře vypadat, ale také nepodceňovat žádná zdravotní rizika, abyste tady pro dítě „dlouho vydržela“. Podle závěrů jedné britské studie jsou pozdní matky velmi ostražité například, co se týče možných gynekologických onemocnění. Ani vy nezanedbávejte žádnou prevenci a naučte se hospodařit se silami. Ve finále z vás po mateřské bude manažerka vlastního i rodinného života, dokonale zvládající bezchybnou organizaci času. To se bude hodit už napořád.

Mínus: A kdo mi pomůže?

Snadno se to řekne – naučte se hospodařit se silami. Po čtyřicítce se to ale hůř provádí. Herečka Veronika Žilková například nedávno pronesla, že je pospávající matkou u pískovišť, malá Kordulka se jí narodila až ve dvaačtyřiceti. Zrekapitulujte, s jakou pomocí okolí můžete počítat. Samozřejmě zapojte otce dítěte, větší zodpovědnost převeďte i na velké děti. Prezentujte přítomnost miminka jako rodinnou záležitost, jinak by se vám mohlo stát, že zbytek rodiny zmizí v prachu za svými zájmy a na vás zůstanou všechny povinnosti. Vaší jednoznačnou nevýhodou je, že se asi nebudete moct spolehnout na pomoc prarodičů (nebo jen omezeně), protože těm už sil a schopností na hlídání batolete zřejmě mnoho nezbývá.

Plus: Propustíte teenagery

Využijte malého sourozence, aby naučil své větší bratry a sestry zodpovědnosti. Seznamte starší děti s novými pravidly, ať vědí, že se jich miminko týká. Na druhou stranu si ovšem dejte dobrý pozor, abyste věnovala dostatek pozornosti všem svým dětem. Psychologové vzkazují, že teenageři jen vypadají, že rodiče nepotřebují. Ve skutečnosti je pro ně základem bezpečí fakt, že jim rodiče naslouchají. Nikdy je proto neodbývejte (teď ne, krmím mrňouse), když vám přijdou něco vyprávět.
Zároveň je dost pravděpodobné, že uvolníte tlak na dospívající děti, přestanete jim být tolik v patách. Vycházejte z presumpce neviny – pokud vás dosud nezklamaly, dejte jim důvěru a dovolte zábavu a akce přiměřené jejich věku i školnímu prospěchu.

Plus: Jsou tam dvě, maminko

Starší maminky tuhle větu při ultrazvukovém vyšetření slyší častěji. Zdaleka přitom nejde jen o to, že kvalita vajíček s věkem klesá a více proto využívají možnosti asistované reprodukce (dvojčata i trojčata nejsou při umělém oplodnění výjimkou). Dvojčat se však ve vyšším věku můžete dočkat i přirozenou cestou pravděpodobněji než například v pětadvaceti. „Starší rodičky mívají častěji dvojčata kvůli vyšší produkci hormonu FHS, stimulujícího dutinku ve vaječníku, v níž vyzrává vajíčko,“ píše doktor Cornelius Lambalk z Amsterodamské univerzity v odborném časopise Human Reproduction. Podle Lambalka tím pádem dozrává více vajíček a dochází k jistému paradoxu. „Plodnost sice s přibývajícími roky u žen klesá, neboť se snižuje kvalita jejich vaječných buněk, ale šance na dvojčata, když už k otěhotnění skutečně dojde, naopak stoupá.“