Nachlazení a chřipka – onemocnění, které nám začíná hrozit na začátku každého podzimu. A to hlavně proto, že si z nás počasí neustále střílí. Jeden den s radostí vyrážíme v letních šatech, protože se abnormálně oteplilo, a druhý už navlékáme teplé ponožky a vytahujeme kabáty ze skříní. „Každý rok hned v půlce září onemocním. Moje tělo tak reaguje na střídání chladného počasí s teplejším. Sleduji předpověď, obleču se do teplého dne, aby mě odpoledne zastihl liják s teplotou minimálně o deset stupňů chladnější. Hned druhý den mám plný nos a knedlík v krku,“ svěřuje se naše čtenářka Katka.

Diskutujte: Co se na posílení imunity nejvíc osvědčilo vám?

Co by mi mohlo pomoci?

A nejen počasí, ale také dnešní uspěchaná doba, stres a špatný životní styl naši imunitu oslabuje. A my pak plníme ordinace lékařů se stále se vracejícími zápaly a záněty, nejčastěji máme problémy s horními dýchacími cestami a s onemocněním močových cest a močového měchýře. Co nám může pomoci? Ptali jsme se odborníků, vás, čtenářek i členů redakce.

1. Don´t worry, be happy

To, že je lepší radovat se než strachovat, věděl už Bob Marley. Podle odborníků je nejlepší naučit se zvládat stres a stresové situace a nepodléhat zoufalství. Podzim je navíc také obdobím, kdy kvůli stále ubývajícím slunečním paprskům podléháme depresím. Děti odcházejí do školek a škol, v práci se znovu najíždí do plného nasazení, uzávěrky, porady, domácnost…to vše se snažíme zkombinovat a stres je na světě. A co radí naše čtenářka Petra: „Skvělým pomocníkem při stresu a tzv. nestíhaje je meditace a jóga. Naučíte se při ní správně dýchat, odolávat stresu a ještě tělo procvičíte. Od té doby, co ji cvičím pravidelně, nemám s nachlazením žádný problém.“ Přidejte k tomu ještě každodenní úsměv, kvalitní spánek, relax, zábavu a pokud máte problémy, mluvte o nich.

2. Odpočinek a dovolená

„Vždycky jsem si myslela, že práce beze mě nevydrží, a proto jsem si nevybírala několik let dovolenou. Nejen že se mi rozpadl vztah, ale po několikaletém „neodpočinku“ jsem skončila na pár měsíců v posteli po absolutním vyčerpání. A o práci jsem stejně nakonec přišla,“ vzpomíná Lenka, PR manažerka, a dodává, že od té doby se věnuje nejdřív sobě a rodině a poté až práci. Pravidelný odpočinek a dovolená zajistí, že se naše tělo zregeneruje a nabere síly. Pak se snáze ubrání útokům bacilů a virů. A většinou platí, že máte-li sedavé zaměstnání, kde pracujete hlavně hlavou, uleví se vám u aktivního lenošení, polehávání na pláži ocení ti, kteří pracují fyzicky. Každopádně ať tak, nebo tak, odpočinek je pro naši imunitu skvělým restartem.

3. Zdravý životní styl

Naše psychické i fyzické zdraví je propojeno a jak už jsme mnohokrát zjistily, jedno bez druhého nám prostě nefunguje tak, jak má, a často se nám stane, že ochoříme. A proto je potřeba vyváženě jíst, často si dopřávat zeleninu a ovoce, dodávat tak tělu energii, sportovat podle chuti i potřeby, být co nejčastěji na čerstvém vzduchu a věnovat se chvílemi jen sama sobě. „Stačí třeba jen vystoupit každý den o zastávku dříve z tramvaje, jíst pravidelně zdravé potraviny a u jídla sedět a pomalu kousat,“ doplňuje Radka, magistra v lékárně.

4. Očkování

Vakcinaci proti různým onemocněním rozhodně nemůžeme zapomenout. I když je lidstvo rozděleno na ty, kteří očkování podporují, a na ty, kteří ho zavrhují, nemůžeme jej opomenout. Ať je to jakkoli, očkování buduje lepší a silnější ochranu proti konkrétním onemocněním. Díky němu z našich končin vymizela závažná onemocnění jako třeba cholera, dětská obrna, tyfus a další. Dnes už existují očkovací látky proti žloutence typu A a B, chřipce, klíšťové encefalitidě, meningokoku i rakovině děložního čípku.

5. Vitaminy a minerály

Reklamy i lékárny nás masírují snad dennodenně různými vitaminovými doplňky. Někdy se liší jen obalem, jindy také složením. Společné ale mají to, že se pokouší dodávat tělu, co mu moderní způsob života ubírá. Chrání před infekcemi, posilují naši obranyschopnost, odstraňují únavu a zvyšují vitalitu. Lékárnice Radka jen přitakává: „Když vitaminy a minerály nemůžeme z jakéhokoli důvodu přijmout běžným způsobem, vitaminové doplňky jsou určitou vhodnou náhradou. Hlavně na podzim a v zimě, kdy máme jen málo slunečních paprsků a ovoce a zelenina není na denním pořádku. Místo salátů si dopřejeme tučnější jídlo a hýbat se nám vůbec nechce. Stačí si jen vybrat doplňky přesně podle vašich požadavků. Klidně i jedny pro celou rodinu.“

6. Bylinky aneb pomocníci z přírody

Vitaminy i potřebnou ochranu můžete najít také kolem sebe. Proč myslíte, že měly naše babičky nad pecí pověšené svazečky různobarevných bylinek, ze kterých často právě na podzim dělávaly čaje a odvary? „Vždycky si vzpomenu na svoji prababičku, která měla lék na každý nešvar. Ať už čaje, nebo přírodní mastičky, které vyráběla doma ze svých bylinek. Nechala jsem si od ní vždy poradit, vždyť měla dobrou reklamu. Sebe! Zemřela v úctyhodných 96 letech a mně po ní zbyly úžasně vonící a léčivé bylinky, kterými teď léčím já své dvě děti a manžela,“ svěřuje se redaktorka Jana. Bylinky mají pozitivní účinky na náš organismus ať už jako prevence, nebo jako podpora léčby již vzniklého onemocnění. Více o konkrétních bylinkách posilňujících imunitu najdete v článku „Léčbu nacházím v přírodě“.

Přečtěte si ještě: