Už při nákupu je dobré si uvědomit, že naplnit si v létě vozík až po okraj vybranými lahůdkami se nevyplatí. V hypermarketu často sáhneme po tom, na co máme chuť, a potraviny pak nestačíme do stanoveného data spotřeby zkonzumovat.

Proto bychom měli raději chodit do obchodu častěji a nakupovat co nejčerstvější suroviny v přiměřeném množství.

Pozor na chladicí řetězec

„Potraviny choulostivé na změny teplot, například maso, uzeniny, mléčné výrobky nebo zákusky dopravíme co nejrychleji opět do chladu, přičemž může pomoci chladicí taška, která dokáže uchovat teplotu výrobku po delší dobu,“ radí Anna Malenová, manažerka kvality společnosti Ahold.

„Nesmíme přerušit tzv. chladicí řetězec. V potravinách je totiž vyšší obsah vody, která vytváří příznivé prostředí pro množení mikrobů.“ Kvalitu potravin prodloužíme nejen vhodným transportem, ale také správným umístěním v lednici: teplota by se v ní měla pohybovat do 5 °C a neměli bychom ji příliš často otvírat, aby se v ní zbytečně nezvyšovala teplota.

Ke dveřím proto klademe potraviny, které používáme nejvíce. Chladnička by neměla být přeplněná, aby v ní chladný vzduch volně cirkuloval.

„Pamatujte také na to, že některé druhy potravin se nemají skladovat v těsné blízkosti: například syrové maso, zelenina a mléčné produkty, nebo syrové a vařené maso – mohlo by dojít k přenosu mikroorganismů,“ upozorňuje Anna Malenová.

Ovoce a zelenina by měly být uloženy odděleně v teplejší části lednice (asi při 10 °C), tedy v dolních boxech. Vejce zase vyžadují nekolísavou teplotu od pěti do 18 °C, pro ně se tedy hodí vrchní police.

U mražených potravin platí: čím nižší teplota, tím déle vydrží. Rozmražené produkty nikdy znovu nezmrazujeme.

„Pokud potřebujeme výrobek před použitím rozmrazit, učiníme tak v lednici a ne při pokojové teplotě, kde se během procesu rozmrazování tvoří nežádoucí mikroorganismy,“ připomíná odbornice.