Všichni víme, že jídlo má vliv na naše emoce, myšlení, schopnost uvažování, může dokonce vyvolat dobrou náladu nebo podpořit sexuální aktivitu. Potraviny mají na náš organismus dopad v mnoha různých směrech – například i na sexuální výkonnost. Jistě není třeba připomínat například obyčejné jahody, které známe při konzumaci většího množství jako účinné afrodiziakum. Na problémy poněkud jiného rázu zase fungují švestky; jedná se o zaručený recept na problémy se zácpou.

Cibulačka pro lepší sex

Jídlo jako sexuální stimulátor bylo využíváno už od pravěku, především bylinky a různá koření. Například ve starověku se egyptští kněží vyhýbali zelené cibulce, aby mohli lépe ovládat své sexuální touhy. Ze stejného důvodu byla cibulka zakázaným pokrmem i ve středověkých klášterech. O účincích cibule vypráví také známá francouzská pověst. Možná právě proto je „cibulačka“ francouzským národním pokrmem, kterým v bývalé pařížské tržnici končívaly divoké noční tahy. Podobné účinky má samozřejmě celer, který byl používán už ve starém Egyptě ke kultovním účelům. Již tehdy se mu připisovala řada léčebných vlastností – mimo jiné i zvýšení mužské potence.

K sexualitě se váže také tradiční japonská potravina – houba maitake (grifola frondosa) neboli sírovec. Má vynikající povzbuzující účinky a ne náhodou se jí říká „tančící houba“. Maitake je ceněna především pro své léčivé protirakovinné účinky, které zvyšují odolnost a prodlužují život. Kromě toho však tato houba obsahuje rovněž látky, které působí proti strachu ze sexuálního selhání. Ještě výraznější účinky má čínská houba reiši, které se říká častěji „elixír nesmrtelnosti“.

Oslaďte si erotiku chalvou

Co se týče ovoce, v tomto směru zvyšují sexuální výkonnost především banány, granátová jablka, broskve a čerstvé fíky. Draslík, kterého je nejvíc právě v banánech a fících, zlepšuje navíc celkovou kondici našeho organismu. V granátových jablíčkách objevili vědci dokonce aktivní složky podobné ženským hormonům, které výrazně podporují chuť na sex. Oceníte určitě také ořechy; ty obsahují vitamin E a zinek. A pokud vám tento malý výčet nestačí, vyzkoušejte například i některé druhy orientálních cukrovinek, zejména kandované ovoce nebo chalvu. Tato lahůdka se vyrábí z pražených rozemletých jader a medu a je ochucena pastou ze sezamových semínek nebo slunečnice. Podobnou sladkost u nás známe jako „turecký med“.

Znáte všechna koření lásky?

Velký vliv na naši sexualitu má bezesporu koření. Na jednom z prvních míst sexuálních stimulantů figuruje kardamon, který znali už staří Egypťané. Kardamovník obecný je bylina z čeledi zázvorovníkovité a pochází z Indie. V Evropě se poprvé objevil v jedenáctém století. Užívají se plody a semena, která jsou bohatá na silice. Jistě stojí za zmínku i to, že po šafránu a vanilce se jedná o třetí nejdražší koření na světě. Kardamon býval nezbytnou přísadou do nápojů lásky už v dávném Orientu. Sexuální touhu totiž zvyšuje nejen jeho požití, ale i pouhá vůně. Silice působí především na citově chladné osoby, kterým prý „rozehřívá srdce“. Kromě tohoto koření má pro erotickou kuchyni zvláštní význam také skořice. V Orientu se považuje za nejdůležitější součást při přípravě jídel, která mají vyvolat chuť na sexuální dovádění. Podobné vlastnosti se připisují i zázvoru, bazalce, vanilce a hřebíčku.

Kde bral sílu Casanova

A když už je řeč o potravinách, které mají vliv na naše sexuální touhy, jistě bude zajímavé nahlédnout i do jídelníčku nejslavnějšího milovníka všech dob Casanovy. Tento nepřekonatelný svůdník rád konzumoval mořské plody, které zaručují sexuální výkonnost až do pozdního věku. V největší oblibě míval údajně krevety. Ostatně mořští živočichové nesměli chybět ani na proslulých velkých hostinách v antickém Římě. Říkávalo se o nich, že už jen svými tvary vyvolávají smyslné představy.