Grilujte zdravěji

Grilování je letní klasika a voňavé maso z grilu odmítnou snad jen zarytí vegetariáni. Má to ale jeden zásadní háček. Na grilu u nás nejčastěji vidíme krkovičky, klobásy, nebo jiné tučné maso. Nenechte se mýlit, samotný tuk nemusí být zas takový problém, k tomu se ještě dostaneme.

Vážný problém představuje hlavně tuk, který z masa odkapává do žhavých uhlíků a na plynové hořáky. Vzniká tím pořádná porce toxických látek a vy si jimi „obohacujete" večeři. Co s tím? Jednoduché řešení je vyhnout se tučným masům, nebo je připravovat tak, aby tuk nepřišel do styku s žhavým uhlím. Na gril jsou zkrátka nejlepší steaky, drůbeží maso a ryby.

Vyhněte se i trvanlivým marinádám a omáčkám, většina z nich obsahuje dost cukru a koktejl konzervantů. Připravte si raději zdravý dressing sami z čerstvých surovin, receptů pro inspiraci najdete spoustu na internetu.

Přílohy a zbytečné sacharidy

Tohle bude zajímat ty z vás, kdo řešíte kila navíc, nebo ladíte postavu do plavek. Mezi hlavní nepřátele štíhlé postavy patří sacharidy a cukry, to je ověřený fakt. Možná už jste slyšeli odborníky na výživu mluvit o tom, jak jsou proteiny důležité a nezbytné, na rozdíl od sacharidů. Proteiny jsou přitom mnohem vhodnější i pro udržení štíhlé postavy a hubnutí. Přesně na tom staví populární proteinová dieta a ketodieta – dnes velmi oblíbená metoda, jak zhubnout do plavek.

Letní sezóna je ideální doba na nízkosacharidovou stravu. Přílohy, jako brambory, pečivo i rýži nahraďte zeleninou. Může to být čerstvý salát, restované cukety, nebo dušená brokolice – dopřejte si, co vám chutná. Místo zbytečných sacharidů vám zelenina dodá potřebnou vlákninu a spoustu vitamínů. Navíc se po jídle nebudete cítit tak unavení.

Pokud se příloh vzdát nechcete, sáhněte po nízkosacharidových variantách. Zkuste třeba speciální špagety bez sacharidů od KetoFit, nebo si uvařte proteinové těstoviny. Skvělá varianta ke snídani a svačině je proteinový „keto" chléb.

Tip: Víte, jak jste na tom s nadváhou? Spočítat váš index hmotnosti pomůže tato BMI kalkulačka.

Letní snídaně

Když už jsme nakousli snídaně, řekneme si o nich trochu víc. U talíře se snídaní totiž můžete udělat hodně pro vaši postavu a kondici. Zkuste dát na měsíc sbohem ovesným kaším, cereáliím a klasickému pečivu. I tady se nabízí jejich alternativy, založené na kvalitních proteinech a dalších důležitých živinách.

Vyznavači zdravého stavování a sportovci si oblíbili třeba proteinové kaše a palačinky. No a k palačinkám samozřejmě nesmí chybět poctivý džem. Ovšem pozor! Téměř všechny džemy a marmelády jsou plné cukru (běžně 50% obsahu!). Dopřejte si proto raději vysoce kvalitní džemy bez cukru, z čistého ovoce. Nabízí je třeba KetoFit a jejich chuť je dokonalá, prostě lahodné zralé ovoce bez zbytečných přísad.

Nástrahy na cestách

Znáte to, když cestujete, často se odbydete jídlem z benzinky nebo fastfoodu. A tam na opravdu zdravé jídlo narazíte jen těžko. Ikdyž aspoň něco – v poslední době už některé fastfoody nabízí i hamburgery bez pečiva, s větší porcí zeleniny, tzv. „naked" burger. A nějaké čerstvé saláty seženete také. Lepší ale bude trochu plánovat a připravit si zdravou svačinu s sebou. Tady platí, že nejlepší je čerstvá zelenina, kvalitní sýry a máslo, olivy, libová šunka, nebo nízkosacharidové pečivo. Z toho všeho vykouzlíte skvělou svačinu jedna-dvě.

Další šikovný tip pro cestovatele je „obyčejný“ proteinový koktejl. V šejkru jej připravíte téměř kdekoliv – je to skvělý pomocník do auta i na výlety s batohem. Vyberte si vaši oblíbenou příchuť a máte svačinu a dezert v jednom.

Pozor na zmrzlinu

Královna letního mlsání, bez které si možná neumíte představit prázdniny je zároveň mimořádně bohatou porcí cukrů. Pokud si zmrzlinu nechcete odepřít, nepřehánějte to s ní. Jeden kopeček pro uspokojení chutí bohatě stačí. Vyberte si nějakou kvalitní, smetanovou. Laciné zmrzliny plné vody obsahují většinou cukru nejvíce.

Nejlepší varianta letního mlsání je ale doma vyrobená zmrzlina. Zkuste třeba tento recept na nízkosacharidové nanuky, budete překvapení, jak vám zachutnají!

Mimochodem, mlsání vůbec nemusí znamenat kalorický prohřešek. Proteinové potraviny se skvěle hodí, i když vás honí mlsná. V sortimentu potravin pro ketodietu najdete i nečekané lahůdky jako panna cottu, nebo čokoládové tyčinky.

Jak vidíte, váš letní jídelníček můžete opravdu dobře vyladit. Přitom to vůbec není o hladovění, nebo zakazování si oblíbených dobrot. Užijte si léto na maximum!