Za vším stojí jeden švýcarský inženýr. Když se začátkem 90. let vypravil se do Afriky pozorovat polonomádský kmen Masajů, uchvátila ho jejich výborná kondice, pevné zdraví, žádné problémy se zády či klouby a pozoruhodné atletické schopnosti. Co za tím vším stálo? Neustálý pohyb bosýma nohama na písku. V tu chvíli dostal Karl Müller nápad – vytvoří boty, které ho budou imitovat! Tak vznikla tzv. Masai Barefoot Technology a boty nazvané MBT, které si nyní můžete koupit i u nás. Na světovém trhu jsou již od roku 1995 a každým rokem se jich prodá několik milionů. Pomáhají při zdravotních problémech, posilují a ještě s nimi můžete zhubnout.

Posilovna uvnitř bot

Konstrukce těchto speciálních botiček vychází z jednoduchého faktu, že tělo každého člověka je uzpůsobeno chození na přírodním podkladu. Při pravidelném nošení zlepšují hned několik věcí: zdokonalují držení těla, chrání kyčelní klouby a kolena, a také aktivují několik svalových skupin. Při chůzi jsou vaše kolena a kyčle zatěžovány až o 19 % méně než v běžné obuvi. Aktivita hýžďových svalů je vyšší o 9 %, zadních stehenních svalů o 19 % a lýtkové svalstvo pracuje o 18 % více! A zabrat dostává i břicho. Stačí tedy obout boty a vyrazit do práce. Po cestě posílíte svaly a ještě redukujete tukové zásoby.

Tip Kafe.cz

Dámy, pozor! Boty MBT jsou prý výborné i na potlačení celulitidy. Investice do nich místo drahých krémů se proto určitě vyplatí.

Balancování? Jako na písku!

Tajemství bot spočívá ve vzájemném ovlivňování jednotlivých částí, ze kterých se skládají. Podrážka tvořená z několika vrstev a navíc zakřivená, takže při každém došlápnutí musíte vyrovnat balanc, podobně jako při chůzi na písku. Jednou z jejích nejdůležitějších součástí je tzv. Masai senzor, který zaručuje onu největší nestabilitu. Na boty si tedy musíte zvyknout, a tak se zpočátku doporučuje nosit je jen dvě hodiny denně. Pokud vytrváte, můžete začít chodit rovněji, mít lepší stav páteře, pánve, kloubů a chlubit se zpevněnými zadními partiemi.

Pro zdraví i sport

Boty MBT se vyrábějí v nejrůznějších verzích (od sportovních po letní) a ve všech běžných velikostech a hodí se jako zdravotní a sportovní obuv, stejně jako boty pro denní nošení. Lékaři prokázali, že pomáhají i při problémech s chodidly – s plochou nohou, propadlou nožní klenbou, patní ostruhou, anebo s koleny. Stejně tak jsou prospěšné při bolestech kyčelních kloubů, zad či při artróze. A navíc každý krok v těchto botách stimuluje krevní oběh. Obuv MBT se doporučuje také lidem trpícím nadváhou. Při chůzi v nich totiž spálí více kalorií.

Psychologické boty pro každého

Psychologická obuv – právě tak boty označil jejich výrobce. Kromě efektu na svaly a klouby mají totiž i psychologický efekt. Jen to, že je člověk obuje, ho může inspirovat ke zvýšení pohybové aktivity. A pro koho jsou tyto boty vhodné? Pro všechny, kromě těhotných žen, lidí trpících problémy s rovnováhou a starších lidí, protože jim hrozí riziko pádu. Ostatní v nich mohou směle vyrazit a posílit tak své tělo při každém kroku. Jedinou nevýhodou, která vás může odradit, je jejich cena…

Chcete vidět víc? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube


Informace na internetu:

  • www.mbt-info.com, www.sport.cz

Tipy Kafe.cz