Jakmile začnete vyhledávat nejlepší půjčku na trhu, na internetu na vás vyskočí doslova desítky stránek nabízejících výhodné porovnání půjček online. Je třeba si uvědomit, že se jedná o zprostředkovatele, kteří mají s vybranými poskytovateli půjček uzavřenou smlouvu o spolupráci. Jako ve všem je to “něco za něco” a rozhodně to není zadarmo. To ale není na závadu, pokud to znamená přínos ideálně pro všechny zúčastněné strany.

Srovnávače jsou zprostředkovatelé, kteří vyjednali lepší podmínky

Srovnávače půjček online mají jednu zásadní výhodu. S poskytovateli půjček mají zpravidla vyjednané velice zajímavé podmínky. To je možné díky tomu, že jim zprostředkovatel dokáže sehnat větší objem zákazníků. Zájemci o půjčku tak mohou získat půjčku za výhodnějších podmínek, než kdyby o půjčku žádali poskytovatele napřímo.

Tohle platí pro internetové srovnávače všeobecně. Nemusí jít pouze o půjčky, ale také o pojistné produkty, mobilní operátory, dodavatele elektřiny a plynu apod. Nebojte se využít online porovnání a oslovit i konkrétní společnosti. Sami zhodnotíte výhody různých nabídek a poslední slovo bude vždy vaše.

Nabídka je pouze nabídka

Důležité je vybrat si správného zprostředkovatele. Ti nejlepší nabízí porovnání nejrůznějších druhů půjček. Najdete mezi nimi bankovní i nebankovní úvěry. Díky tomu si můžete mezi sebou porovnat podmínky půjček od bank a nebankovních poskytovatelů. Poskytnuté informace je však nutné brát jako orientační, nikoliv závazné.

V momentě, kdy o vybranou půjčku opravdu zažádáte, poskytovatel si vás okamžitě důkladně prověří a reálné podmínky se mohou více či méně lišit. Spousta lidí původní nabídku bere jako fakt a jsou fakt nemile překvapeni, že skutečná nabídka už nezní tak výhodně. S tím je třeba počítat.

Znát zákon o spotřebitelském úvěru

Pokud máte v rukách už konkrétní nabídku, využijte svého zákonného práva na rozmyšlenou. Po dobu dvou týdnů je poskytovatel půjčky, ať už banka či nebankovní společnost (např. Home Credit, Cofidis, Provident půjčka, Kamali půjčka a další), povinna zájemci garantovat nabídnuté podmínky. To znamená, že si během této doby máte dostatek času porovnat si mezi sebou více reálných nabídek.

Čtrnáct dní je spousta času udělat si představu o nabízených podmínkách. Zaměřte se na úrokovou sazbu, hodnotu RPSN, související poplatky i sankční podmínky. Jednotlivé poskytovatele, zejména ty nebankovní, si důkladně prověřte. Čím více informací budete znát předem, tím zodpovědněji se dokážete rozhodnout pro správnou půjčku.