Vyklopit okno jen tak na chvíli nestačí. Je potřeba jinak větrat v létě či za teplého podzimu a úplně odlišně v zimě. Správná technika větrání je důležitá zejména u plastových oken, která velmi dobře těsní.

„Aby se v místnostech nehromadila vlhkost a nevytvářely podmínky pro vznik plísní, je potřebné větrat pravidelně a vždy tak, aby se vzduch v místnostech zcela vyměnil,“ vysvětluje František Ivaška ze společnosti Slovaktual, jež vyrábí plastová a hliníková okna.

Jen dýcháním vyloučí každý z nás do vzduchu až 3 litry vody za den. Ráno bychom proto měli vyvětrat všechny místnosti dokořán otevřenými okny po dobu 5 minut. V průběhu dne je pak potřeba větrat v závislosti na vlhkosti v místnosti. V kanceláři si tak vystačíme s méně častějším větráním než například v koupelně, kuchyni nebo ložnici. Roli hraje i množství květin v interiéru, či zda bydlíme v novostavbě, která vysychá i několik let po dokončení.

Dvě varianty větrání – teplý vzduch stoupá vzhůru, studený klesá dolů: První termodynamický zákon pak říká, že energie přechází z tělesa teplejšího na chladnější a ne naopak. Jenže nedostatečný přísun chladného vzduchu, který je u ventilačky omezován dolní zavřenou stranou okna, znamená, že teplý vzduch nemá kam předávat teplo. Navíc nevznikne vertikální tepelné proudění, které vzduch lépe mísí. Proto je lepší otevírat okno klasicky celé.

Čím je chladněji, tím stačí kratší čas. V zimě si vystačíme při každém větrání se 4 – 6 minutami, na jaře a podzim je potřeba 10 až 20 minut a v létě by měla okna zůstávat otevřená půlhodinu.

  • V zimě by se vyklopená větračka vůbec neměla používat.

Její pomocí nelze rychle vyvětrat a dochází ke zbytečné ztrátě tepla. Její využití si proto nechme na období, kdy se netopí. Každopádně je důležité si uvědomit jednu zásadní pravdu a té se držet – větrat se má naplno a krátce. Pak dochází k intenzivní výměně vzduchu a k menším tepelným ztrátám.

A jak poznáme, že je „něco“ špatně?

Napoví nám orosená okna. V tom případě je potřeba je okamžitě otřít, v místnosti důkladně vyvětrat a zjistit příčinu problému. Vyplatí se i zkontrolovat, jestli se teplý vzduch může dostat k okenním sklům. Pro regulaci teploty u oken a jejich rosení pomůže i speciální mikroventilace.

Pak je potřeba vytáhnout žaluzie, rozhrnout závěsy, odhrnout záclony a případně o 1 až 2 °C přitopit. Pokud bychom rosení na oknech nevěnovali pozornost, mohly by nás po čase začít trápit nepříjemné plísně. Vyplatí se proto pořídit si vlhkoměr a dbát na správné vytápění. V obytných místnostech by teplota neměla klesat pod 20 – 21 °C a vlhkost by neměla být vyšší než 50 %. Na škodu není ani myslet na to, jak omezit zdroje vzniku vlhkosti, například nesušit v bytě prádlo nebo vařit pouze v hrncích přikrytých poklicemi.

Další tipy a vychytávky pro vaši domácnost najdete zde