Co budete potřebovat?

Stačí plastový kbelík, hadr a sada těsnění. Těsnění není nijak finančně náročné (kolem 20 Kč) a kbelík s hadrem se najde v každé domácnosti. Pod umyvadlo si postavte kbelík, aby zbytky vody nekapaly na podlahu. Pod dřez je možné postavit hrnec či jakoukoliv mísu. Rozšroubujte sifon nejdříve v místě pod odpadem. Poté povolte i závit na trubce, která vede do zdi. Sifon sundejte a vylijte z něj vodu. Opatrně vyndavejte vanový sifon, aby vám špína nevytekla pod vanu, protože do malého prostoru se již žádná nádoba většinou nevejde.

Po vyčištění vyměňte také těsnění

Zanesený sifon rozeberte v nějakém jiném umyvadle nebo lavoru s vodou. Rozšroubujte i spodní závit a všechny části pořádně propláchněte vodou. K čištění můžete použít i starý zubní kartáček, je-li to třeba. Poté, co jste rozebrala celý sifon, můžete vyměnit těsnění na jeho jednotlivých částech. Těsnění se prodávají většinou v sadě a jsou různě velká, takže nehrozí, že byste je zaměnila. Dejte přitom jen pozor, aby těsnící kroužky přesně sedly, kam mají. Po výměně těsnění sifon sešroubujte stejným způsobem zpět.

U některých sprchových koutů je to snadné

Poněkud snazší je čištění zděných sprchových koutů, které mívají většinou sifon schovaný za malými dvířky, odkud je pro čištění lepší přístup. Jiné sprchové kouty volně stojící mívají zase ve sprše na zemi otvor, který se odkryje, vytáhne se uzávěrka a vyčistí.

Jaké další tipy můžete využít pro čištění potrubí?

Pokud je nečistot méně, zkuste je nejdříve uvolnit gumovým zvonem. Chemické přípravky je možné použít, pokud voda odtéká alespoň ze 30 procent. Tyto přípravky by neměly poškodit ani nerezové dřezy, k dispozici v obchodech jsou také ekologické přípravky. Cena chemických prostředků na čištění odpadů se pohybuje od 40 do 170 Kč v závislosti na velikosti balení a výrobci.

A na co raději skutečně pozvat odborníka?

Nečistota nemusí být vždy jen v sifonu, ale i dále v trubce. V takovém případě si můžete poradit kanalizačním čisticím perem, které koupíte ve specializované prodejně pro instalatéry. Je dobré také poznamenat, že vyčištění trubek už představuje přece jen o něco náročnější úkol, který bude mnohdy lepší přenechat instalatérovi. K čištění potrubí je totiž většinou třeba spolupráce dvou lidí, z nichž jeden vloží do trubky čisticí pero a druhý jím otáčí proti směru hodinových ručiček.