Jednou ze slavných matek, které poporodní deprese přiznaly, je herečka Gwyneth Paltrow. „Cítila jsem se jako robot a chyběl mi mateřský instinkt. Nedokázala jsem se o malého starat a bylo mi hrozně. Když se dívám na fotky Mosese, nedokážu si vzpomenout, jaký tehdy byl,“ popsala stav po porodu syna Paltrow.

Stejně jako mnohé další ženy ji vůbec nenapadlo, že by mohla trpět poporodními depresemi. Obviňovala sama sebe z toho, že je špatná matka a zkažený člověk, který nedokáže přijmout vlastní dítě. O svých problémech se navíc styděla mluvit.

„Některé příznaky poporodních depresí lze zaměnit s rozladěním, únavou a vyčerpáním, které při náročné péči o novorozence v prvních měsících zažívají čtyři z pěti matek. Ve srovnání s depresí jsou ale daleko méně intenzivní a trvají kratší dobu,“ vysvětluje psychiatr Martin Hulman.

Zkušenost s poporodními depresemi má i herečka Courtney Cox. Nezačaly ji trápit bezprostředně po porodu dcery Coco, ale až půl roku po něm. „Tehdy jsem procházela hodně těžkým obdobím, nemohla jsem spát a cítila se opravdu hrozně. Po nějaké době jsem šla k doktorovi a díky němu zjistila, že se mi splašily hormony,“ svěřila se herečka deníku USA Today s tím, že měla myšlenky na sebevraždu.

Od depresí jí pomohly steroidy a také kamarádky. Zvlášť Brooke Shields byla pro Courtney hodně důležitá, protože si sama peklem poporodních depresí prošla. O svých zkušenostech s těžkým obdobím po porodu dcery Rowan dokonce napsala knihu. V ní mimo jiné přiznala, že Rowan byla ironií osudu vytoužené dítě, kvůli kterému šestkrát podstoupila neúspěšné umělé oplodnění. Teprve sedmý pokus se podařil. Na vysněnou dceru se nemohla ani podívat.

„Nakonec jsem po tom všem měla zdravou a krásnou holčičku, a já se na ni nedokázala ani podívat. Nemohla jsem ji držet, chovat, zpívat jí nebo se na ni usmívat. Jediné, co jsem si přála, bylo zmizet a zemřít,“ svěřila se Brooke Shields magazínu People. Poporodní deprese vnímala jako obrovské společenské stigma a styděla se za to, že musí brát léky.

Příliš jí nedodal ani její herecký kolega Tom Cruise, který ji zkritizoval za to, že po porodu bere antidepresiva. „Až díky lékařům jsem pochopila, že jsem situaci vůbec nemohla mít pod kontrolou. Dělo se to uvnitř mého mozku nezávisle na mně samotné,“ řekla herečka.

„Příznaky deprese se nedají překonat jen vlastní vůlí a snahou, jakkoliv by si to člověk přál. Rozhodně se doporučuje specializovaná psychiatrická péče,“ upozorňuje Martin Hulman s tím, že v lehčích případech pomůže psychoterapie. U těžších depresí bývá nutné nasazení léků.

Co je poporodní deprese

Poporodní deprese zažije až pětina matek. Potíže obvykle začínají během prvních tří měsíců po porodu a trvat můžou měsíce. Deprese se projevuje smutkem, lítostivostí, podrážděností, úzkostí, únavou, sklony k plačtivosti, poruchami spánku nebo nechutí k jídlu. Často se dostavují také pocity vlastního selhávání, které provázejí neadekvátní výčitky svědomí. Ženy mnohdy nejsou schopné zvládat péči o dítě, což prohlubuje jejich frustraci a zoufalství.

Jak bojovat s poporodní depresí

Poporodní deprese obvykle vzniká kombinací více faktorů. Nejdůležitější roli při tom hrají hormonální změny po porodu a stres kolem miminka. Náchylnější jsou k ní ženy, které depresemi trpěly i před těhotenstvím, nebo ty, v jejichž rodině se deprese někdy objevila.

MUDr. Martin Hulman - Ambulantní psychiatr a psychoterapeut. Koordinátor pro poradenství v oblasti psychického zdraví a psychických poruch.