Zbývá si tak pouze ujasnit, co by se komu pod stromečkem mohlo líbit. Tady máte několik tipů na vánoční dárky, které vaše blízké překvapí.

Co u dětí zrovna letí

Vánoce jsou nejkrásnější zejména v dětství. Vzpomínáte si ještě na to vzrušení, když jste večer přicházeli ke stromečku? Výběru dárků pro děti bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. U dárků pro miminka je to ještě snadné, radostně oslintají téměř cokoliv, důležité je tak dbát hlavně na kvalitní materiály. U mladých pánů a slečen už je to ale něco jiného. Ti současní mají jiné hrdiny, než jsme mívali my. Velmi často jde o postavy z komiksových filmů či jejich oblíbeného seriálu. Cokoliv s jejich motivem bude pecka. Taky moderní vychytávky letí. Takový dron nebo robot na dálkové ovládání bude zlatý hřeb Štědrého večera. Nejen odrostlejší chlapci pak bezpochyby ocení třeba sluchátka, herní konzoli nebo počítačovou hru. Některé věci naopak zůstávají už desetiletí stejné. Oranžová tatrovka, rytířský meč, panenka nebo malá kuchyňka poslouží stejně dobře jako kdysi.

Nepodceňte dárek pro partnera

Není úplně snadné vymyslet každé Vánoce něco originálního, že? Nebojte, nejste jediní, kteří si s tím lámou hlavu. V případě dárků pro ženy je třeba dbát na jedno zlaté pravidlo: žádné kuchyňské a úklidové spotřebiče, pokud sama nenaznačila, že je chce! Popřemýšlejte raději o kabelce, elegantním telefonu, parfému nebo nových hodinkách. Ženy také obvykle potěší cokoliv, co znamená společnou aktivitu. U sportovnějšího páru mohou být skvělou volbou nové kolečkové brusle.

Dárky pro muže jsou úplně jiná, specifická kategorie. Muži občas totiž sami nevědí, co chtějí, dokud to nedostanou. O to větší jim můžete udělat pod stromečkem radost. Má v sobě stále dětskou duši? Vyzkoušejte třeba dron nebo vrtulník s kamerkou na dálkové ovládání. Je-li trochu snílek, popřemýšlejte například o hvězdářském dalekohledu. Samozřejmě také nešlápnete vedle, pokud ho podpoříte v jeho koníčku. Sada návnad, rybářská stolička nebo sonar potěší každého vášnivého rybáře, turistický typ zase může ocenit čelovku.

Jak překvapit dědu a babičku?

Co do originality patří mezi nejtěžší disciplíny dárek pro dědu a dárek pro babičku. Jejich generace totiž chronicky tvrdí, že nic nechce a nepotřebuje. Nebojte se prolomit začarovaný kruh potravinových doplňků, vitamínů a šál! Co třeba pro babičku taková elektronická čtečka či mobil pro seniory? Úspěch by ale mohla mít i elektrická dečka či elektrický zubní kartáček.

Skvělý dárek pro dědu zase může být takový, kterým ho podpoříte ve zdravém pohybu. Například trekingové hole mu poskytnou při procházkách podporu a působí mnohem sportovněji než klasická hůl. Doplnit je pak může třeba dalekohled na pozorování krás přírody. A má-li domek se zahradou, zvažte například zahradní nářadí.

Potěšte dárkem celou rodinu

Poslední a možná trochu podceňovanou skupinou jsou dárky pro celou rodinu. Při dobrém výběru z nich může být snadno pravý vrchol Vánoc. Nejste si jisti, co si pod nimi máte vlastně představit? Co třeba takový pingpongový stůl? Nemáte-li místo, zkuste třeba společenskou stolní hru. Není nad to, když si jednou za čas užije celá rodina společné legrace.

Nakonec to nebude tak těžké, že? Pokud si stále nevíte rady, dejte si něco dobrého, třeba vánoční punč nebo čaj, a v klidu nad tím popřemýšlejte. Možností je samozřejmě víc, než jsme zmínili. Zavzpomínejte na to, co vaši blízcí letos zažili, o čem vám povídali, co vám kde ukazovali, a nechte se tak inspirovat jimi samotnými. Uvidíte, že se Štědrý večer vydaří.