Historie loutkářství je však mnohem bohatší a začíná několik století před tím, než se Hurvajs s Taťuldou narodili.

O tom, kde loutkové divadlo vzniklo, se lze dohadovat. Podle archeologů figury s pohyblivými končetinami existovaly už ve starém Egyptě asi 2 000 let před naším letopočtem.

Ty, které byly nalezeny v egyptských hrobkách, stejně jako u jiných zaniklých civilizací (např. u Etrusků), byly z keramiky nebo slonoviny a ovládaly se provázky. Indové podle doložených poznatků (o loutkách se píše ve staroindických eposech) už před naším letopočtem používali závěsné figurky i stínohru.

Podle jiných zdrojů byly loutky v roce 2000 před naším letopočtem vynalezeny v Číně. Řezbář, který je předváděl před císařem, byl podle legendy obviněn z čarodějnictví a odsouzen k smrti.

Nakonec ovšem vládcova touha vidět nové představení vedla k udělení milosti. Loutkohry byly oblíbené i ve starověkém Řecku a Římě, ve středověku se s úspěchem zabydlely v křesťanství.

Kašpárek je Punch

  • Nejstarší loutkové divadlo v Čechách a na Moravě je zřejmě Loutkové divadlo v Lounech založené roku 1904.
  • Mezinárodní loutkářská organizace UNIMA byla založena před 80 lety v Praze.
  • V Indii považované za pravlast loutek má prý svůj původ Kašpárek. Postavy s jeho povahovými rysy se objevují v loutkových hrách po celém světě. V anglicky mluvících zemích je znám jako Jack Punch, v Německu se jmenuje Hans Wurst, v Rusku Petruška.
  • Světový den loutkového divadla připadá na 21. březen a slaví se od roku 2003.
  • Nejstarší odborný časopis na světě je český Loutkář, který vychází od roku 1912.