Odsávačka mateřského mléka

Proč si ji pořídit? Důvodů je hned několik:

  • Tak především, pokud musí vaše miminko zůstat nějakou dobu v inkubátoru bez možnosti ho pravidelně kojit, nějak mu musíte mlíčko dodat. Pravidelné odstříkávání mateřského mléka je v tomto případě nutností, i kvůli udržení laktace.
  • Napapalo se vaše zlatíčko a stále máte nalitá prsa? Odsávačka vám pomůže přebytek mléka odsát a uskladnit na později.
  • Nestihnete kojení? Pro případ, že máte nějaké zařizování a nestihnete miminko nakojit v době, na kterou je zvyklé, není nic snazšího, než předem mléko odstříkat. Dítě potom může nakrmit z lahve táta nebo babička.
  • Manipulace s odsávačkou je mnohem snadnější a daleko efektivnější, než pokusy o ruční odstříkání.
  • Při koupi odsávačky můžete volit ze dvou typů – elektrický a ruční. Odsávačky elektrické jsou nákladnější, ale efektivnější než odsávačky ruční.

Kafe.cz zjistilo:

Na co si dát pozor:

  • Při odsávání odsávačkou hrozí větší riziko kontaminace mléka bakteriemi, než při ručním odstříkávání. Nutností je tedy zvýšená péče o čistotu všech částí přístroje.
  • Tlak, kterým přístroj přilne k prsu je velký, u některých maminek může dojít až k otoku prsního dvorce. Při koupi se tedy zaměřte na odsávačky vybavené ventilem pro regulaci síly sání.
  • Pokud máte větší trhliny v prsních bradavkách, do zahojení odsávačku nepoužívejte.

Vložky do podprsenky

Tuto jednoduchou, ale geniální pomůcku, používá snad každá kojící matka. Vložky z absorpčního matriálu zachytí vytékající mléko a vy tak nevypadáte jako chodící mlékárna. Ty lepší se skládají z několika vrstev materiálu, takže tekutina je odvedena od bradavek a ty zůstávají v suchu. Výhodou je, že suché zůstává i prádlo. Vložky do podprsenky můžete zakoupit jak jednorázové, tak textilní, které lze prát v pračce. Existují i vložky ze silikonu. Odtékající mléko zachytí do sběračů, okolo bradavek přitom může volně proudit vzduch.

Kloboučky na ochranu bradavek

Kloboučky ze silikonu se přizpůsobí tvaru každého prsu. Chrání matku, jsou-li její bradavky rozkousané a zvýšeně citlivé. Pomáhají kojenci sát v těch případech, kdy má matka bradavky ploché nebo vpáčené. K dostání jsou i ve více velikostech.