Tak například před dvěma lety nebylo o cukrovce II. typu u dětí ani slechu. Dnes případů dětí nemocných cukrovkou kvůli obezitě prudce přibývá. Jak ale přimět dítě, které věnuje nejvíce času vysedáváním u počítačových her, aby se trošku hýbalo? Odborníci doporučují: méně je někdy více. Chce to ale spoustu trpělivosti a postupovat promyšleně a systematicky.

Desatero správné výživy dětí:

1. Nekupujte sladkosti

Děti budou zvyklé, že doma sladkosti nejsou a nebudou vás o ně žádat.

2. Kontrolujte etikety

I jídla považovaná za zdravá mohou obsahovat velké množství tuků a cukrů. Dívejte se na to, kolik má výrobek kalorií na 100 gramů.

3. Nejezděte pro ně autem

Raději je nechejte, ať jdou do školy i ze školy samy, když už mají pohybu nedostatek. Ocení to i učitelé, kteří tvrdí, že děti, které jdou do školy po svých, se lépe soustředí.

4. Pět kousků ovoce

Trvejte na tom, aby jedly denně pět kusů ovoce nebo zeleniny. Když připravujete svačinu, nezapomeňte na zeleninu. Můžete ji třeba propašovat mezi dvě půlky housky společně se šunkou a sýrem. Dobré je dát jim ovoce či zeleninu hned ke snídani. Dítě je totiž po ránu hladové, a proto sní vše.

5. Omezte obrazovku

Je jedno, jestli televizní či počítačovou. Pečlivě zaznamenejte každou hodinu, kterou vaše dítě stráví před obrazovkou. Možná pak budete nemile překvapena.

6. Sníš si to u stolu

V žádném případě dítěti nedovolujte, aby jedlo při sledování televize či jiné činnosti. Pokud zaměstnává zároveň svůj mozek, sní toho daleko více.

7. Buďte aktivní

Navrhněte víkendový výlet či projížďku na kolech. Pokud je špatné počasí, zkuste třeba aquapark.

8. Nechejte je vařit

Požádejte děti, aby vám při vaření pomáhaly. Pokud pomáhají při přípravě zdravého jídla, velice pravděpodobně jej taky snědí.

9. Jděte příkladem

Asi nemusíme zdůrazňovat, že byste sama měla dodržovat správnou životosprávu. Pokud se často cpete buráky před televizní obrazovkou, nejste zrovna dobrým příkladem svému dítěti.

10. Fastfoody

Nezakazujete dítěti určitá jídla – mohlo by po nich totiž začít toužit. Občas do fastfoodů klidně zajděte, nemělo by to ale být příliš často.

Kafe.cz zjistilo:

  • V České republice má nadváhu 13 % dětí, 6 % je pak obézních. Ještě horší situace je ve Spojených státech, kde je obézních 11 % dětí a 14 % má nadváhu.
  • Ve věku 6 až 12 let je u nás obézních dokonce 10 % dětí.
  • Výrazně se zvyšuje počet obézních dětí mezi třináctým a sedmnáctým rokem.
  • Řada dětí má o 20 % vyšší energetický příjem než potřebuje. Velký problém představuje především nadměrný příjem tuků.
  • Jedno dítě sní za týden v průměru 11 bonbónů, 7 sušenek, 4 zákusky nebo buchty, 140 gramů čokolády, 2 dkg majonézového salátu a vypije přibližně sedm a půl deci sladkého nápoje.

Co děláte pro to, aby vaše dítě nemělo nadváhu?