Velkou část reprezentantů lidu však tvoří osoby, jejichž programem je pouze získat peníze a moc. Pro sebe a pro svůj klan.

Není divu, že takovýto „program“ přitahuje spoustu jednodušších osob, jež se snaží surfovat na vlně okamžitých událostí. „Když to zvládají jiní, proč ne já?“ říkají si.

Protože to však nebývají lidé vzdělaní ani zvlášť intelektuálně vybavení, provází jejich upocené snahy spousta trapné legrace.

Také vám bylo stydno za nanicovatého nagelovaného hochštaplera Lukáše Kohouta, který se pokoušel „přivlastnit si“ protesty pobouřených lidí na Šluknovsku? Bůh nás chraň před takovými vůdci národa (to Miroslav Sládek aspoň uměl vystupovat).

Kohoutovou vinou se z protiromských pochodů staly frašky, a přitom šlo o vážné věci (nebo si snad samozvaného vůdce lidu někdo najal, aby demonstranty zdiskreditoval?). Kdo se do čela pobouřených lidí vnutí příště? Pepek Vyskoč?

Dobytá země

Je skličující probírat se domácí galerií nabubřelých strejdů a přemoudřelých tetin, kteří veledůležitě promlouvají do našich osudů tak, jak jim velí lobbista či jejich „lidová tvořivost“.

Jak se stát úspěšným politikem

  1. Dejte dohromady partu kamarádů, z nichž někteří mají peníze, jiní dovedou řádně hlučet a další patří k celebritám. Nezapomeňte na mazané právníky!
  2. Vyberte si jednu věc, která bolí každého z nás; třeba že stárneme. Založte Stranu boje proti stáří a každému voliči slibte hned po vítězných volbách omládnutí o rok. To zařídí multivitaminy, botox aj. distribuované státem zdarma (a vyráběné spřízněnými firmami). Volební heslo zní Stáří je zlozvyk!
  3. Až zvítězíte, vyjednejte si obsazení ministerstev, přes něž teče nejvíc peněz: doprava, životní prostředí, armáda… Během jednoho volebního období stihnete celou partu kamarádů bohatě zabezpečit na generace dopředu.
  4. V příštích volbách samozřejmě nemáte šanci, neboť lidé budou stárnout dál. Najděte si nové téma. Co třeba zákaz restitucí církevního majetku – nač vracet pár staříkům v komických košilích jmění, které stejně původně patřilo praotci Čechovi?