Milování nemusí vždy přinášet jen samé příjemné zážitky. Bývá spojeno i s rizikem nákazy pohlavně přenosnými chorobami. Fakt, že je kondom jediným prostředkem, který je dokáže minimalizovat, si uvědomujeme téměř všichni, jen málokdo to však důsledně dodržuje. Chvilka neopatrnosti může později pořádně mrzet. Nákaza pohlavně nemusí být hned patrná a hrozí riziko, že ji její nositel bude roznášet dál!

Od kapavky po AIDS

Pohlavními chorobami obecně označujeme infekční onemocnění, která se přenášejí pohlavním stykem. Patří sem celá škála chorob od oparů, kvasinkových, mykoplazmových a chlamydiových infekcí, žloutenky až po ty nejzávažnější, jako je AIDS. Mezi tzv. klasické pohlavní nemoci patří kapavka, syfilis, měkký vřed, tříselný vřed a venerický lymfogranulom. U nás v celé Evropě je nejrozšířenější kapavka, následuje syfilis, a také infekce virem HIV.

Léčba je povinná

Léčba pohlavních chorob je v naší zemi dána zákonem a je povinná, stejně jako informování dalších sexuálních partnerů a probíhá za pomoci antibiotik. MUDr. Zora Poláčková z Kliniky kožních a pohlavních chorob Fakultní nemocnice Olomouc vysvětluje: „V případě nekomplikované kapavky je léčba ambulantní, u komplikované kapavky a syfilis probíhá při hospitalizaci na dermatovenerologickém oddělení. HIV infekce se léčí ve specializovaných AIDS centrech,“ a doplňuje: „Vyhýbání se terapii a šíření těchto chorob je trestné.“

Ohroženi jsou téměř všichni

Nelze přesně říci, kterou věkovou skupinu mohou pohlavní choroby postihnout, protože věkové rozmezí pacientů může být velmi široké, od 13 do 80 let. Nejohroženější skupinou je populace mezi 18 a 40 lety. Stejnou měrou jsou ohroženi jak muži, tak i ženy. Pokud se onemocnění skutečně vyléčí a laboratorní a klinický nález je u pacienta negativní i po opakovaných kontrolách, další zdravotní následky nejsou. To se však týká jen kapavky. Pacienti po léčbě syfilis jsou klinicky i laboratorně sledováni řadu dalších let, protože i po léčbě se může objevit postižení vnitřních orgánů, včetně mozku a míchy. Infekci HIV bohužel dosud zcela vyléčit nelze. „Nákaza uvedenými chorobami je možná jen pohlavním stykem, případně krví. Historky o získání infekce na znečištěné toaletě a podobně patří do říše báchorek,“ uvádí MUDr. Poláčková.

Jste těhotná? Pozor!

Obzvlášť dobrý pozor dejte, pokud jste těhotná, protože zde hrozí riziko přenosu na plod. Případné postižení pak závisí na fázi gravidity, na typu onemocnění a na léčbě. Včasná a řádná terapie může postižení plodu zabránit. U syfilis může dojít k poškození plodu i tehdy, jestliže se matka nakazila před otěhotněním a nebyla řádně léčena. Všechny těhotné ženy se proto v průběhu gravidity dvakrát vyšetřují na syfilis. MUDr. Poláčková v této souvislosti informuje: „Ženy, které prodělaly syfilis v minulosti a byly řádně léčeny, pak v průběhu těhotenství podstupují dvakrát tzv. zajišťovací terapii v prvním a třetím trimestru. Jejich děti jsou laboratorně a klinicky sledovány do dvou let věku, aby se vyloučily případné pozdní následky nemoci. Ještě přísnější sledování se provádí u dětí matek s HIV infekcí.“

Kafe.cz zjistilo: Tři zlaté zásady, jak se vyhnout pohlavním chorobám

1. Omezit počet sexuálních partnerů
Střídání sexuálních partnerů geometrickou řadou zvyšuje riziko nákazy. Je důležité vědět s kým spíme a nezatajovat rizikový styk v minulosti. Ten kdo nejedná stoprocentně na rovinu, si zahrává se zdravím nebo dokonce životem druhého.

2. Vždy používat kondom
Kondom je jediným prostředkem, který dokáže minimalizovat riziko přenosu pohlavní choroby.

3. Při jakýchkoli obtížích či pochybnostech vyhledat lékaře
Pohlavní choroby, pokud nejsou včas léčeny, mohou poškodit schopnost rozmnožování. Pro klid své i partnerovy duše je vhodné nechat se preventivně vyšetřit i před zahájením společného sexuálního života.

5 nejčastějších pohlavně přenosných chorob

Kapavka
Infekce způsobuje zánět močové trubice. Přenáší se přímým pohlavním stykem. Do týdne se objeví pálení při močení a výtok z ústí močové trubice. Nemoc může probíhat i skrytě bez příznaků. Neléčená kapavka ohrožuje ženu neplodností.

Genitální opar
Jde o virové onemocnění, které je stejné jako jiné druhy oparů. Projevuje se svěděním, bolestí v tříslech a nepříjemnými pocity při močení. Později se na vulvě nebo penisu objevují bolestivé puchýřky, které se po prasknutí mění ve vřídky.

Chlamydiové infekce
Patří také mezi běžné pohlavně přenosné choroby. U mužů se projevují zažloutlým výtokem z močové trubice, pálením při močení a zarudnutím žaludu. Ženy si někdy stěžují na výtok z pochvy a svědění genitálu. Často však nemoc probíhá bez příznaků. Ohrožuje ženu zánětem vnitřních rodidel a následnou neplodností.

Syfilis
Onemocnění probíhá v několika stádiích. Nejdříve se na penisu, zevních rodidlech nebo u konečníku, utvoří malý tvrdý nebolestivý vřídek. Další stádia probíhají již závažněji a přinášejí řadu komplikací. Neléčený syfilis může končit smrtí.

HIV/AIDS
Nákaza virem HIV způsobuje onemocnění AIDS. Virus se šíří pohlavním stykem a krví nebo krevními produkty. Nákaza probíhá zpočátku bez příznaků nebo pouze jako lehká chřipka. Časem dojde k vyčerpání obranyschopnosti organismu. Pacienti potom podléhají nemocem, se kterými se zdravý člověk obvykle dokáže sám lehce vypořádat. Současná léčba dokáže průběh onemocnění zpomalit, nikoli však zcela vyléčit.