Je to místo plné kopců, polí, luk, strání, lesů, říček, rybníků, lesních silniček a příjemných zážitků. Českomoravská vrchovina, nebo ji můžete znát také pod názvem Vysočina.

Místo rozkládající se po obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy se skládá ze dvou částí, kterými jsou Jihlavské vrchy (Javořice 837 m), a lidem známější oblast Žďárské vrchy (Devět skal 836 m). Lezete rádi po skalách? Rybaříte? Jezdíte na kole? Milujete procházky krásnou krajinou? Obdivujete rádi hrady a jiné historické památky? To všechno tu můžete mít a zažít.

Něco málo z historie

Žďárské vrchy jsou chráněnou krajinnou oblastí o rozloze 715 km2, rozkládající se na území okresů Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Chrudim a Svitavy.

Zhruba 20 kilometrů od Žďáru nad Sázavou směrem na Sněžné narazíte na krásnou malou vesničku s názvem Milovy, ležící ve výšce 600 m n. m.
V pamětech obce se o ní píše: „Milovy vznikly v pozdní fázi kolonizace po obou stranách řeky Svratky v místech, kde Svratka tvořila přirozenou hranici mezi Čechami a Moravou, a tím i hranici mezi různými panstvími. Tak se stalo, že na české straně na panství rychmburském vznikly České Milovy a na moravské straně na území novoměstského panství Moravské Milovy.“

V roce 1610 zde nechal tehdejší majitel novoměstského panství Vilém Dubský z Třebomyslic vybudovat rybník, který dostal název Milovský rybník.
Moravské Milovy vznikly v roce 1731, kdy si pár poddaných začalo budovat své domky právě kolem Milovského rybníka.

Co je dobré vědět

Blízké okolí Milovského rybníka nabízí hned několik druhů a míst k ubytování. Je tu možnost autokempingu. Stan si můžete postavit buď přímo na pláži rybníka, nebo na louce vzdálené od vody asi 100 m. Přímo u stanového městečka jsou pěkné umývárky, toalety, ohniště a samozřejmě nechybí ani kiosek nabízející velký sortiment občerstvení.

Jelikož ale podzim už klepe na dveře, doporučovala bych raději nocovat v teple. Ubytování nabízí také tříhvězdičkový hotel Devět skal – Orea či hotel Gaudeamus, kde máte možnost být ubytováni v bungalovech. Nocleh nabízí i příjemný rodinný penzion Poslední míle, v neposlední řadě také Penzion U Šlechtů, kde musím pochválit báječnou kuchyni.

Kam na výlet?

Milovy jsou ideálním výchozím místem pro výlety hlavně do nejvýše položených oblastí Žďárských vrchů. Jihozápadně od Milov je dobře dostupný vrcholový hřeben Žďárských vrchů s Devíti skalami, Lisovskou skálou, Malinskou skálou a Dráteničkami. V pohoří Devět skal pramení řeky Svratka, Sázava a Doubrava. K návštěvě také přímo vybízí seskupení skal s názvem Čtyři palice (732 m).

Tato skupina rulových skal se dříve nazývala Černé skály a je nyní součástí chráněné přírodní rezervace. Hřeben je tvořen třemi samostatnými bloky – Děvín, Paličatá a Tvrz. Paličatá skála je 33 m vysoká a u vrcholu je mrazovým zvětráváním rozčleněna na čtyři „palice“. Čtyři palice jsou často navštěvovány horolezci a jsou pohledově velmi zajímavé i pro pěší turisty. Z vrcholu jsou krásné výhledy přes milovskou kotlinu na centrální hřebeny Žďárských vrchů.

Dále doporučujeme návštěvu třeba skupinového skaliska Zkamenělý zámek, které je od Milov vzdálené asi 5 km. Za vidění stojí i zámky Karlštejn, Čachnov, Jimramov, Nové Město na Moravě či zřícenina hradu Skály. Vše je od obce Milovy vzdáleno max. 12 km.

Obec Milovy a její okolí nabízejí báječnou dovolenou v krásné přírodě s možností spousty výletů, relaxace a v létě i koupání. Je naprosto ideální jak pro rodiny s dětmi, tak pro skupiny přátel. Záleží jen na vás, čím svůj volný čas vyplníte.