Beskydský vrchol - Pustevny

Pustevny jsou nejvýznamnější a nejnavštěvovanější horské středisko Beskyd. A není divu, jelikož je toto místo nejen zajímavé svojí historií, ale Pustevny se berou zejména za významnou křižovatku turistických tras. Zabavit se tu můžete jak v létě, tak v zimě.

  • Na Pustevny se dostanete po silnici z Prostřední Bečvy nebo sedačkovou lanovkou z Ráztoky u Trojanovic. Dál můžete pokračovat pěšky, a to buď východním směrem, kde dojdete na Čertův mlýn (1 207 m). Zde jsou k vidění ojedinělé skalní útvary.
  • Pokud se vydáte západním směrem po naučné stezce Radegast kolem známé sochy boha Radegasta, dojdete přímo k vrcholu Radhoště (1 129 m), kde stojí nejen horský hotel, z jehož oken je úžasný výhled, ale hlavně nádherná dřevěná kaple sv. Cyrila a Metoděje.

V zimě se Pustevny stávají vyhledávaným lyžařským střediskem s 11 lyžařskými vleky a 9 sjezdovkami. Celé okolí je navíc propleteno sítí běžeckých tras, takže i běžkaři si přijdou na své.

Dominanty Pusteven

Slyšeli jste již někdy o dřevěných stavbách postavených v lidovém slohu slovenským architektem Dušanem Jurkovičem? Tak to jste slyšeli právě o Pustevnách. K těmto překrásným dřevěným stavbám patří také sto let stará dřevěná valašská zvonička, kterou zdobí zajímavé barevné ornamenty.

Celou tuhle krásu doplňují stylové dřevěné koliby, hotel Tanečnice z roku 1926 a Rozhledna Cyrilka, z které je úžasný výhled na celé Pustevny a jejich okolí. Skvělé je, že se přímo na Pustevnách můžete ubytovat a všechno tohle budete mít každý den na dosah.

KAFE.cz zjistilo

Pustevny byly pojmenované po poustevnících, kteří zde žili. Poslední z nich zemřel roku 1874.

Rožnov pod Radhoštěm

Nedaleko vrcholu Pustevny se rozkládá město Rožnov pod Radhoštěm. Tohle město je známo hlavně svým skanzenem Valašské muzeum v přírodě. Skanzen, který byl v Rožnově návštěvníkům zpřístupněn již v roce 1891, je druhým nejstarším muzeem v přírodě ve střední Evropě. Po celý rok v muzeu probíhají akce inspirované folklorem, lidovými zvyky a tradičními řemesly.

Můžete se tu projít po dobovém náměstíčku, prohlédnout si, jak dříve vypadalo vybavení měšťanských domů, navštívit kostelík svaté Anny i starou Rožnovskou radnici. Muzeum nabízí prohlídkové okruhy: Dřevěné městečko, Mlýnská dolina, Valašská dědina a Pustevny.

Kde se dobře najíst?

A když přijde hlad, tak si tu v hospodě Na posledním groši nebo U Vašků dáte nějakou místní specialitu. Já doporučuji brynzové halušky se škvarky, jako dezert valašské frgále - a hlavně pivo!

Valašské muzeum v přírodě je otevřeno celoročně.