Výprava mořeplavce Fernaa de Magalhaese viděla na své cestě kolem světa mnohé divy. Mezi ně patřila i místa, o kterých námořník v koši hlásil: „Obydlená pevnina. Ale rozestupuje se, můžeme plout dál.“ A kapitán záhy zjistil, že vplul přímo do centra města. Do Kampong Ayer, dnes patřícího k sultanátu Brunej.

I této největší vodní „vesnici“ světa, staré už 1 300 let, se samozřejmě dotkl pokrok. Například pilíře, na nichž jsou obydlí vystavěna, už nejsou ze dřeva mangrovníků, které začaly být státem chráněny, nýbrž z betonu.

Naprostý opak mondénního Fort Lauderdale je Ganvié, městečko v africkém Beninu vybudované na jezeře Nokoué. S výše uvedenými lokalitami má společné jen to, že stojí na vodě. Místo paláců chatrče, místo válení na čisté pláži slalom mezi odpadky.

Životnost domků je prý 25 let, pak dřevěné piloty uhnijí a stavby se zřítí do vody… I obchody se odehrávají z jedné lodě na druhou a jediné pevninské místo je tu hřbitov. Přesto sem míří všichni návštěvníci Beninu, neboť lepší kontrast k Benátkám zkrátka na světě nenajdete...