Jaký zmrzlinovač vybrat

Pokud vás láká představa zdravé domácí zmrzliny a uvažujete, že si koupíte zmrzlinovač, měli byste se nejprve zamyslet nad tím, kolik jí budete chtít připravovat. Stačí-li vám jedna várka zmrzliny denně, která by osvěžila jen vás a vaši rodinu, pak stačí zvolit jednoduchý zmrzlinovač bez chladicí jednotky. Pokud však chcete vyrábět více porcí a v létě pak pozvat na pochoutku své známé a kamarády, volte raději přístroj s vlastní chladicí jednotkou, který zvládne vyrobit jednu várku zmrzliny za druhou.

Zmrzlinovače bez kompresoru mají jednu velkou nevýhodu a tou je, že jsou naprosto závislé na mrazáku. Hlavní částí mrazáku je dvoustěnná nádoba s chladicím médiem, která do sebe naakumuluje potřebný chlad. Teprve poté v ní lze připravit zmrzlinu dle vaší fantazie. Cena těchto strojů začíná kolem tisíce korun a spotřeba energie na výrobu zmrzliny je zanedbatelná. Zvolíte-li tento typ zmrzlinovače, změřte si důkladně výšku chladící nádoby - budete ji totiž muset umístit do mrazáku, a to nejméně na 10 hodin (ideálně na 18 až 24 hodin). Ne všechny mrazničky jsou natolik prostorné, aby nádobu pojaly.

Oproti tomu zmrzlinovač s kompresorem, tj. s vlastní chladicí jednotkou, nepotřebují k výrobě už další přístroj - vše totiž zvládnou samy. Míchání zmrzliny v nich však trvá cca dvakrát déle a jsou náročnější i na spotřebu elektrické energie. I jejich cena je vyšší - pohybuje se v řádech tisíců korun.

Záleží na vás, jaký typ zmrzlinovače zvolíte - oba dokážou vyrobit skvělou zmrzlinu, ale pokud je porovnáme - o něco líp z nich vychází ty s vlastním kompresorem. Ať už se rozhodnete pro klasickou zmrzlinu, zmražený jogurt či ovocný sorbet, z výrobníku získáte vysoce kvalitní výrobek, který jistě uspokojí vaše chuťové buňky.

Tipy pro výrobu zmrzliny

  • Pro oba typy zmrzlinovačů platí, že suroviny do nich musíte vkládat dobře vychlazené
  • Přísady, které to vyžadují, nejprve rozmixujte a v doporučeném pořadí je přidávejte do míchací nádoby
  • Metly pak budou hmotu dále zpracovávat, zjemní ji a postarají se o důkladné promísení všech přísad - právě šlehání v chladné nádobě s přístupem vzduchu totiž vytvoří perfektní zmrzlinu
  • Základ zmrzliny tvoří mléko, ale nahradit ho můžete jogurtem nebo podmáslím, případně šlehačkou, která dodá výslednému výtvoru jemnost a hustotu.
  • K oslazení můžete místo cukru použít med, případně jiná přírodní sladidla - např. kukuřičný či jiný sladký sirup
  • K výrobě zmrzliny se výborně hodí banány, citrusy, jahody či jiné měkké lesní či zahradní plody - nebojte se experimentovat!

Recept na základní jogurtovou směs ve zmrzlinovači

Budete potřebovat:

100 g ovocného a 250 g bílého jogurtu s různými procenty tuku. Ty pak smíchejte s 80 g pískového cukru. V nádobě jemně našlehejte 50 ml smetany a přidejte je k jogurtovému základu. Směs pak dejte do mrazničky - nesmí se na ní však vytvořit krystalky. Poté vložte do zmrzlinovače, aby krém domíchal a dochladil.