Bříško se „povoluje“ jen od sedmého měsíce těhotenství výše. A po porodu – s přebytečnými kilogramy rychle pryč! Psychika plná pohody a slunce v duši jsou však přednější – tvrdí jak psychologové, tak gynekologové.

Martina (30 let) na mateřské

"Mou největší prioritou je sžít se s miminkem, zvyknout si na nový režim a sladit všechny změny zároveň s partnerem. Dostat se zpět na původní váhu a být opět krásná není určitě prioritou číslo jedna," říká úspěšná manažerka nadnárodní společnosti. "Navíc se svými 5 kg navíc se cítím lépe než před těhotenstvím. Prozatím plně kojím, tudíž jakékoliv hubnoucí manévry zavrhuji, naopak se snažím nutričně zaopatřit tak, aby se mi tvořilo dostatečně mléko a miminku chutnalo. Diety v době kojení nejsou doporučovány, navíc pro mě platí zásada: Sytá maminka je spokojená maminka. Dávám však přednost ovoci, zelenině, mléčným výrobkům a libovému masu. Dodržuji pitný režim, tedy vypiji denně 2-3 litry tekutin (čaje, vody)."

Jak být spokojená

„Upřímně řečeno na jakékoliv zkrášlovací procedury není ani moc času, ale pokouším se alespoň dopřát si kosmetiku, kadeřníka, pedikúru a manikúru. Snažím se cvičit (třikrát až čtyřikrát týdně podle DVD) doporučená poporodní cvičení, která pomáhají dostat tělo opět do formy. Pokud počasí dovolí, podnikáme každodenní 1-2 hodinové procházky s kočárkem na čerstvém vzduchu.“

Co na to odborníci?
PhDr. Iva Málková, STOB:
Tato mladá maminka je opravdu super-manažerkou svého života a pro většinu žen bude nedostižným ideálem, zrovna tak jako jsou hubnoucím lidem s kily navíc dávány za vzor modelky. Pamatujte, že v životě a zejména v šestinedělí nemusíte být stoprocentně dokonalé. Pro dobrý pocit ze sebe sama a zvláště, když často ženy v těhotenství přiberou mnoho kilogramů, je samozřejmě důležitá strava a pohyb, ale i malé zlepšování krok za krokem bude úspěchem.
Kojení je významné pro fyzický, citový i psychosociální vývoj miminka. Je to i energeticky náročný proces, na kojení je spotřebováno asi 2200- 3000 kJ za den. Teoreticky by tedy maminky měly shazovat při kojení nadbytečné kilogramy. Pro většinu žen, které měly problémy s váhou již před těhotenstvím, je však období mateřské dovolené jedním z nejrizikovějších období pro nabírání kilogramů.
Pro maminku je důležité i cvičení. Nejenom že pomůže k redukci hmotnosti, ale také zpevní povolené břišní svaly, svaly dna pánevního, zpevní svaly zádové, na které bychom neměli zapomínat. S rehabilitačními cviky je možné začít již v porodnici, kde se je maminky naučí pod dohledem rehabilitační sestry a poté pokračují v jejich pravidelném cvičení doma.
Nebuďte nešťastné, že nebudete po narození miminka stále taková jako vzorová maminka, užívejte si mateřství i s případnými kily navíc a útěchou vám může být, že při plném kojení se stejně nedoporučuje hubnout.

MUDr. Mirka Jonášová, gynekoložka
Sex v šestinedělí
Pokud partner mamince pomůže s péčí o miminko, přispívá to k posílení jejich vztahu. Porozumění, převzetí části povinností ze strany tatínka pomůže ženě dostat se brzo do formy, začíná si více věřit jako žena, nejen jako máma, a tím se stává atraktivní. K dobrému partnerství patří i sex. Dnes už ho striktně nezakazujeme ani v šestinedělí,
zejména pokud přispívá k pohodě mladé maminky a souladu v partnerství. Je nutné, aby bylo zahojeno porodní poranění, resp. epiziotomie (nástřih hráze), ustal poporodní výtok (očistky).
Jako gynekoložka však musím upozornit na to, že k ovulaci může dojít i před tím, než se dostaví první menstruace po porodu, dokonce už ke konci šestinedělí. Kojí-li žena pravidelně (i v noci) a interval mezi kojením nepřesáhne 4 hodiny, pak zpravidla k ovulaci nedochází. Brání jí vyšší hladiny prolaktinu, jehož produkce je stimulována častým kojením (a naopak, prolaktin udržuje laktaci). Prolaktin může navozovat útlum sexuální apetence (chuti na milování). Z mnoha důvodů je tedy lépe, když se sexuální život obnoví až po šestinedělí, kdy gynekolog ženu prohlédne a společně vyberou způsob ochrany před dalším otěhotněním.

Antikoncepce po porodu
Už před porodem je nutné ženu upozornit, že kojení není spolehlivou formou antikoncepce! Po skončení šestinedělí by žena měla absolvovat komplexní gynekologické vyšetření. Nekojícím můžeme nabídnout antikoncepci v celé šíři spektra dostupných přípravků (pokud neexistují kontraindikace, tj. zákaz užívání ze zdravotních důvodů).
Spolehlivou formou, jak se chránit před otěhotněním, je čistě gestagenní antikoncepce (neobsahuje estrogen). Vhodné jsou tedy estrogen-free pilulky. Kromě hormonálních pilulek mohou ženy využít nitroděložní tělísko. Klasická „kovová“ tělíska se již používají zcela minimálně. Jsou sice levná, ale tím jejich výhody končí. Zásadně jiné parametry poskytuje nitroděložní systém, z něhož se uvolňuje do děložní dutiny hormon.

Nitroděložní systém
Nitroděložní systém (Mirenu) tvoří malé „téčko“, z něhož se v děložní dutině uvolňuje malé množství hormonu – levonorgestrelu. Není to estrogen, ale hormon podobný hormonu žlutého tělíska, a navíc působí jen na děložní sliznici a do krve se téměř nedostává, takže neovlivňuje ani kvalitu, ani množství mateřského mléka. Proto je nitroděložní systém vhodný také pro kojící matky (po šestinedělí).

Působením levonorgestrelu se ztenčuje (přechodně) děložní sliznice, proto žena menstruuje velmi slabě (1 – 2 dny), nebo nemenstruuje vůbec. Současně tento hormon zahušťuje hlen děložního hrdla, čímž se hrdlo stává prakticky neprostupné jak pro spermie, tak pro bakterie.
Tato antikoncepční metoda je vysoce spolehlivá, pohodlná (na 5 let může žena zapomenout na starosti s antikoncepcí) a ekonomicky výhodná. Vstupní investice se může zdát někomu vyšší, ale při pětiletém „užívání“ stojí necelou stovku měsíčně.
Samozřejmě její výhody ocení také ty ženy, které mají problémy s pravidelným užíváním pilulek nebo je trápí silné menstruační krvácení, které nitroděložní systém výrazně mírní.

Nitroděložní systém se zavádí v ordinaci gynekologa, a to na dobu celých pěti let. Pokud však žena změní své životní plány a chce otěhotnět, je možno ho jednoduše vyjmout kdykoli dříve. Je vhodná také pro ženy, které trápí některá zdravotní rizika a nemohou proto užívat kombinovanou hormonální antikoncepci (s estrogeny). K rizikovým faktorům patří věk, obezita, stavy po zánětech žil (tromboflebitis), kouření, onemocnění jater, poruchy srážlivosti, hypertenze, některá onemocnění prsů atd.