Podobně jako u ostatních kosmetických přípravků si masku vybíráme podle typu a momentálního stavu pleti. K mání jsou gelové, slupovací, olejové, krémové, smývatelné i ty, co se za pár minut samy vstřebají. Pokud se vám ale nechce za masky utrácet, můžete si je namíchat vlastnoručně. Většinu surovin máte určitě v lednici!

Normální a smíšená

Nositelky bezproblémové pokožky to mají nejsnadnější, mohou totiž střídat péči hydratační, vyživující, proti vráskám nebo relaxační.

Domácí recept: Smíchejte 3 lžíce tučného tvarohu a 2 lžičky medu. Hmotu nařeďte podle potřeby buď troškou mléka, nebo vody. Naneste na obličej i dekolt a nechte působit půl hodinky. Mezitím relaxujte. Poté masku setřete ubrouskem a obličej omyjte vlažnou vodou. Pokožka bude zářivá a hebká.

Vyprahlá a unavená

Pokud je pokožka matná, unavená as ochablá, pomůže hloubková hydratační maska.

Domácí recept: Nastrouhejte si půlku salátové okurky a vymačkejte z ní šťávu. Tu smíchejte s bílým jogurtem nebo se zakysanou smetanou (2 lžíce). Do směsi přimíchejte jeden bílek. Pleť důkladně očistěte a masku rovnoměrně naneste na obličej i dekolt. Nechte působit 20 minut. Poté smyjte vlažnou vodou.

Pro citlivky

Citlivé pleti dělají dobře masky výživné, které srší vitaminy, minerály a neobsahují parfém ani jiné dráždivé látky.

Domácí recept: Pro citlivou pleť není vhodné kyselé ovoce. Dělá ji dobře například banán, který pokožku hydratuje i vyživuje. Banán rozmačkejte na kaši. Přidejte ovesné vločky a bílý jogurt. Rozmíchejte a naneste na obličej a dekolt. Nechte působit 20 minut a poté smyjte vlažnou vodou. Tato varianta se dá použít i jako jemný peeling pro dokonalé vyčištění pórů.

Příliš mastná

S mastnou pletí si poradí masky, které mají hloubkové čistící účinky. Postarají se nejen o zmatnění pleti, ale vyčistí i zanesené póry, popřípadě zklidní akné.

Domácí recept: Rozmačkejte 2 kiwi a půlku banánu. Přidejte 3 lžičky krystalového cukru. Směs naneste na obličej, vynechejte pouze pokožku v očním okolí. Prsty pleť masírujte, pak nechte deset minut působit. Ovocná maska v kombinaci s krystalky cukru pokožku vyčistí do hloubky a zmatní, stáhne póry a vyhladí.

Zralá pokožka

Pro pleť vrásčitou se hodí masky se silným hydratačním a omlazujícím účinkem.

Domácí recept: Vymačkejte šťávu z limetky nebo grepu. Tu smíchejte se 2 lžícemi sušené syrovátky. Aby byla hmota ideální, můžete přidat kapku vody nebo mléka. Masku naneste na obličej i dekolt a nechte působit půl hodiny. Hmota začne vysychat a kůži stahovat. Pokud vám to bude nepříjemné, můžete masku smít už po 15 minutách. Syrovátka v kombinaci s citrusy má silné omlazující účinky, pokožce dodá vitaminy, minerály i vodu.