Thajsko – na líbání zapomeňte!

Evropské země i exotika. Každým rokem přitahují pláže a slunce tisíce turistů, kteří zde hledají ještě něco – sexuální dobrodružství. Hodinové hotely, gogo bary, noční kluby, masážní salóny – to jsou jen některá z lákadel, která vám nabízí hříchem provoněné Thajsko. Svůdným místním ženám se jen těžko odolává, ale pokud si představíte, že až polovina prostitutek a prostitutů je HIV pozitivní, možná vás erotické choutky opravdu přejdou. Nemoc AIDS je zároveň tou nejvážnější, kterou si mohou ze své dovolené můžete přivézt. A ještě horší je, že zdejší virus HIV je navíc mnohem zákeřnější než ten, s nímž se setkáváme u nás. Jedná se totiž o sérotyp E, který je až 50 x nakažlivější! Takže na líbání s Thajcem nebo Thajkou raději rychle zapomeňte – i při něm jej totiž můžete chytit!

Saxofon místo mužské chlouby

Jsou tu ovšem i jiné pohlavně přenosné choroby, které si jako dárek můžete ze své dovolené přivést. Tou nejběžnější jsou chlamydie, které však dokáží vyvolat zánětlivá onemocnění pohlavních a močových orgánů. Můžete se s nimi setkat i u nás, avšak jejich specifické sérotypy L1, L2 a L3 mohou způsobit infekční onemocnění s cizokrajně znějícím názvem – venerický lymfogranulom. Horečka, bolesti hlavy, kloubů, nechutenství a především vřídky na genitáliích jsou jejími typickými příznaky. U mužů může způsobit ještě jednu abnormalitu – saxofonový penis. Zkroucený, a zdeformovaný pohlavní úd totiž začne připomínat saxofon!

Kapavka, syfilis i žloutenka

Kapavka a syfilis patří k dalším častým nemocem, s nimiž se z dovolené můžete vrátit. Ročně je u nás evidováno několik stovek případů! Zatímco kapavka se projevuje silným hnisavým výtokem, pálením a zvýšenou teplotou, syfilis je zákeřnější – prvním příznakem je vřed na genitáliích. A další nepříjemnou vzpomínkou, kterou si můžete přivést, je i žloutenka. V této souvislosti lékaři varují – zapomeňte nejen na nechráněný sex, ale i na tetování a piercing. A nemusíte jezdit nikam daleko – podle odborníků si nejvíce žloutenek nevozí lidé z exotických zemí, ale z pobytu v jižní a západní Evropě. Možná se to nezdá, ale žloutenka typu B je ještě stokrát nebezpečnější než obávaná AIDS. Na celém světě je více než dvě miliardy nakažených. Typ B je o to zákeřnější, že může přejít k cirhóze, anebo rakovině jater…

Nejlepší prevence? Věrnost!

Pokud si myslíte, že je sexuální turistika výhradně doménou mužů, pak jste na omylu. Jezdí za ní i ženy, a to ve velké míře. Zatímco v létě je lákají blízká přímořská letoviska, nebo arabské země, v zimě je oblíbeným rájem sexuálních turistek Bali, kde se na roztoužené dámy snaží zapůsobit tamní plážoví kovbojové. Lékaři proto důrazně varují – pokud se vydáte na dovolenou s cílem zažít nějaký ten románek, dodržujte zásady chráněného styku a nechejte se očkovat na žloutenku typu B. Ani to vás však před nemocemi stoprocentně neochrání. Jaký je tedy recept na zdraví? Oboustranná věrnost, shodují se lékaři!